Zbog obaveza i oblačnijeg vremena nisam stigao promatrati Mars punih 5 dana. Kako je želja pratiti planet svaka 3-4 dana, kako bih lijepo zabilježio njegovu punu rotaciju, ova pauza je poremetila dosadašnji ritam promatranja. Na svu sreću, nebeska mehanika nudi par aseva iz rukava kako bi se nadoknadilo propušteno.

Mars se oko svoje osi okrene jednom od 24h i 36 min. Promatrač na planetu primijetio bi kako se Sunce ili zvijezda u sat vremena pomaknu 14.6° na nebu, a za usporedbu, na Zemlji je taj pomak 15° (360°/24h). Ako promatrate Mars svaki dan u isto vrijeme, tj. u razmaku od 24h, zbog te male razlike u brzinama rotacije vama će planet u okularu biti zakrenut za iznos od 10° u odnosu na prošlo promatranje. Iz tog razloga je potrebno 36 dana promatranja u isto vrijeme kako bi vidjeli punu rotaciju planeta. Ali, što ako niste promatrali par dana? Tu dođe as iz rukava u igru. Ako promatrate planet 24 h i 36 min nakon prethodnog promatranja, koje ste npr. obavili u ponedjeljak u 22h a sada je utorak i 22:36, vidjeti ćete isti centralni meridijan. Ali što ako je oblačno par dana i vi stignete promatrati tek u srijedu, a treba vam promatranje planeta kako je izgledao u ponedjeljak u 22h? Od ponedjeljka do srijede su tri dana i vi ako promatrate planet 3x36min kasnije, tj. u srijedu u 23:48, vidjet ćete isto lice planeta kao da ste ga promatrali u ponedjeljak u 22h. Možda je malo komplicirano za poloviti, ali upravo sam tu foru prodao večeras.

Dobra stvar poslije opozicije je što se planeti sele na večernje nebo. Nije više potrebno čekati ponoć kako bi ga vidjeli dovoljno visoko nad horizontom. Ako pogledate moja promatranja s kraja srpnja i početkom kolovoza, vidite da su obavljena oko 23:30, a sada se planet na istom dijelu neba nalazi u 22:20. Sve je to od velike pomoći za astronome koji žele voditi normalne živote uz hobi ?

Mars 17.08.2018.

Planet je večeras bio bolji nego 13.8. i pri promatranju, tj. skiciranju odlučio sam više pažnje posvetiti ucrtavanju lokacija detalja na planetu. Primijetio sam da mi skice dosta „plešu“ s položajem detalja, što će otežati kasnije izradu karte. Iz tog razloga sam odlučio preći s više „impresionističkog“ skiciranja planeta na tehnički. Prva skica nastala je u 22:15, na 300x s binoviewerom. Planet je na mahove izgledao dobro u okularu, ali bilo je trenutaka kada je zakuhao kao da potok teče preko njega. Vidjela se jasno polarna kapa s crnom „ogradom“ naokolo. Malo ispod polovice diska (razmišljam naopako, jer je slika u mom teleskopu zarotirana za 180° pa je u biti „ispod“ zapravo „iznad“) vidjeh splet svijetlih i tamnih mrlja. Isticala se jedna krupna, ovalna mrlja (Mare Sirenum) tih istočno od centralnog meridijana, koja kao da je imala nejasan pipak prema gore (dolje). Ta mrlja mi je postala orijentir za skiciranje ostatka planeta. Zapadnije, ali odvojena pukotinom, nastavljala se još jedna tamna mrlja – Mare Cimmerium. Ispod, južnije, od njih sam vidio dvije svijetle regije u sivkastoj mrlji. Ona bliže centralnom meridijanu je bila Phaethoritis, a ona uz zapadni limb Electris. Na samom istočnom limbu otkrivale su se naznake još jedne svijetle mrlje koju nisam mogao identificirati. Sjevernija polovica sjeverne hemisfere imala je pak mrvicu sivu koprenu po sebi.

Mars 17.08.2018., kasnija skica

Drugo promatranje sam odradio u 23:20, kada se planet zarotirao za 15°. Atmosfera je sada bila mrvicu mirnija, usudio bih se reći da je surađivala. Ponovno je Mare Sirenum bila najuočljivija pojava na planetu, ali splet mrlja ispod nje i Mare Cimmerium je sada bio kompleksnije naravi. Vidjele su se jasno svijetle pjege Phaethoritis, Electris a preko limba se sada pokazala i Eridania. Zapravo, Eridania se trebala vidjeti i na prethodnoj skici ali pretpostavljam da ju je turbulentna atmosfera zamrljala i spojila s Eridanijom. Na Mare Cimmerium vidio sam dva „pipka“ kako se pružaju prema sjeveru. Polarna kapa je bila jasno vidljiva i obrubljena „ogradom“, a djelom sjeverne hemisfere se opet pružala neka sivkasta koprena.

Za kraj sam si večer zasladio promatranjem kometa 21P/Giacobini-Zinner. Komet je malo dobio na sjaju i dobro se nosio sa bitno lošijim nebom nego 13. kolovoza.

Zbog gužve objavljujem report sa zakašnjenjem.

 

 

 

(Visited 8 times, 1 visits today)