Vikend nakon Messierovog maratona pružila se prilika za posjet na deseto izdanje „10 dana astronomije u Daruvaru“. Odlučio sam iskoristiti svaku priliku za promatranje jer me maraton naložio na galaksije u Djevici.

Teleskop je bio u auto utovaren još u četvrtak, a u petak poslije posla sam s Markom zapalio za Daruvar na otvorenje. Nažalost, Marko je kasnio (po običaju) pa smo promašili otvorenje manifestacije. Putem su se izmjenjivali periodi sunčanog vremena, pljuskova, slabe kiše i poluoblačnog vremena. Nije baš obećavalo za promatranje.

U Daruvar smo došli iza 18h i odmah produžili na dva predavanja. Prvo je bilo Vernese Smolčić o bojama. Ne znam jeli ta tema bila preopćenita za moju razinu znanja, ali nije me impresioniralo. Nadao sam se uloviti neki detalj koji inače ne bih znao, ali ovo je bilo baš popularnoznanstveno prirode za ljude od 7 do 77. Moram priznat da mi je i stil predavanja bio previše „sterilan“. Za zadovoljiti znatiželju i dalju ću pratiti predavanja na CfA Colloquiuma na Youtube-u. Sljedeće predavanje je bilo Tijane Prodanović o kozmičkim kišama tj. kozmičkim zrakama. Tijana je bila puno življa i lakše je privlačila pozornost, a posebno je bila humoristična njeno mjerenje doze radioaktivnosti bananama. Ako niste znali, banane su radioaktivne. Predavanje je bilo odlično i osvježio sam znanje jer kozmičke zrake mi nisu jako poznato područje.

Još za vrijeme Tijaninog predavanja na mobitel su dolazile poruke iz grupe kako je na Petrovom vrhu vedro. Opa, bit će nešto od promatranje. U 21h su završila predavanja, a nakon opskrbe na lokalnoj benzinskoj stanici u 21:30 sam bio na putu za Petrov vrh. Kao pravi hipster koristio sam OpenStreetMap za navigaciju koji me odveo na traktorski put preko nekih livada i kroz vinograde. Drago mi je da su ti puteljci ucrtani, ali brate mili, kakav je to algoritam. Bio sam na nepoznatom terenu u mraku i vozio se kroz nedođije. Posebno sam bio ljut kad sam nakon 10tak minuta testiranja amortizera izbio na čisto solidnu asfaltnu cestu do Petrovog vrha! Prema pričama očekivao sam kako ću ostaviti lonac auspuha ili karter na grbama, ali ako se normalno vozi nema problema sa grbama i rupama u asfaltu.

Na mjesto promatranja sam došao oko 22h i koju minutu. Nakon biranja pozicije podalje od astrofotografa, koji uvijek svijetle laptopima, krenuo sam postavljati teleskop. Uskoro se ugasila rasvjeta ispred planinarskog doma i promatranje je moglo početi. Pridružio se Zoki, novajlija s Messierovog maratona, i Zorislav. Zoki je operirao sa SkyWatcher 120/900 ED refraktorom, a Zorislav SkyWatcher 102/1000 akromatskim refraktorom. Mene je služio vjerni Tristač Mk2. Cilj promatranja je bilo središte jata galaksija u Djevici – Markarianov lanac. Promatranje smo započeli u 23h, ali oblaci su počeli smetati već 20tak minuta kasnije. Uskoro je postalo jasno da od vedrog neba ništa pa smo pospremili teleskope i družili se uz pivice do 2h ujutro.

Osnovne informacije

 • Broj promatranja:                2019-06
 • Datum:                                  05.04.2019.
 • Vrijeme:                                23:00 – 23:20
 • Lokacija:                               Petrov vrh
 • Temperatura:                       3°C
 • Vlažnost:                              prosječna
 • Tlak:
 • Prozirnost:                           Dobra, kasnije totalno naoblačenje
 • Granična magnituda:
 • Seeing:                                 Prosječan
 • Instrument:                          300/1500 GoTo

Promatranje

Messier 87, GX E0, m=8.6, Vir

143x HP: Sjajna, ovalna mrlja koja je oko 2.5′ u dužinu i 1.5′ u širinu. Središte mrlje dominira veoma sjajna regija koja prema jezgri postaje još svjetlija. Središnja regija je okrugla i promjera oko 1′.

NGC 4478, GX E2, m=11.5, Vir

143x HP: Okrugla, sjajna mrlja kojoj naglo raste sjaj prema središtu. Samo središte je kompaktan, svijetli disk. Oko 0.5′ u promjeru.

NGC 4476, GX E-S0, m=12.2, Vir

143x HP: Blago duguljasta mrlja s nešto svjetlijom jezgrom. Oko 1′ po dužoj dimenziji, umjereno sjajna.

NGC 4440, GX SB, m=11.7, Vir

143x HP: Sjajna, sitna galaksija bez jasnih rubova, ali veoma sjajne jezgre.

NGC 4436, GX S0, m=13.0, Vir

143x HP: Tamna, sitna, ovalna galaksija bez detalja.

NGC 4431, GX S0, m=12.9, Vir

143x HP: Tamna, sitna galaksija, blago ovalna. Središte je mrvicu svjetlije od ostatka galaksije.

Messier 100, GX SB, m=9.4, Com

143x HP: Tamna mrlja, oko 3.5′ u promjeru sa veoma sitnim diskom svjetla na mjestu jezgre. Tamni halo oko te jezgre, koji čini galaksiju, ima neku granulastu ili „čvoričastu“ teksturu. Svakako se uočava da halo ima nešto u sebi, ali nedostaje promjera ili boljeg neba za uočiti.

Uskoro su počeli dosađivati oblaci pa smo se prebacili na već spomenute rekrativne aktivnosti. Nebo na Petrovom vrhu je bolje od Petrove gore, posebice otkako je Velika Kladuša promijenila rasvjetu u LED. Lokacija Petrovog vrha je 45°35’20“ N, 17°18’44“ E, a visina 530 mnv.

Vanjske poveznice

 

(Visited 27 times, 1 visits today)