Opet je petak, vedro je i nema Mjeseca, naravno da se ide promatrati. Veoma sličnim riječima sam opisao započeo zadnji „zvjezdopis“ kada se išlo promatrati u Čavlovicu. Razlika je samo što je tada bio kraj veljače, a sada je sredina kolovoza pa je vrijeme daleko ugodnije.

Vjerovali ili ne, od popuštanja izolacijskih mjera krajem travnja do ovog promatranja nisam ni pipnuo teleskop. Nakupila se gužva na privatnom i poslovnom planu pa mi je astronomija bila zadnja rupa na svirali. Samo me komet NEOWISE potaknuo da zavirim na nebu. Utjeha mi je što su ova 4 mjeseca pauze bila dobro potrošena, napravljani su neki veliki koraci.

Za ovo promatranje nadam se da je povratak u formu. Imao sam u planu negdje otići u petak, ali sam gledao za Pokupsko Cerje eventualno. Kada se Matija javio da bi htio nekamo sa teleskopom odmah sam predložio Čavlovicu jer na Petrovoj gori su postavljanjem jarbola s antenama i signalnim svjetlima do daljnjeg „ubili“ lokaciju. Pustio sam email na AD Beskraj mailing listu pa se još javio Zoran da bi i on išao.

Put do Čavlovice je trajao ravno 90 minuta, sa zaustavljanima da po putu pokupim Matiju i Zorana. Što se tiče dužine puta, identično mi je kao do Petrove gore, samo su ceste lošije i ima kamera po putu pa je preporuka voziti unutar ograničenja. Kada ne bi bilo kamera dalo bi se uštediti možda 5-10 min vremena. Kada smo došli na lokaciju htjeli smo krenuti u rikverc kako bi parkirali aute tako da smo odmah spremni za povratak. Dok smo se motali i vozili lagano u rikverc, gospodin iz obližnje kuće nas je informirao kako postoji lovačka čeka s proširenjem gdje je moguće okrenuti automobile te da nema potreba ići 500m u rikverc. Odlično! Priliku da si olakšamo živote smo naravno iskoristili te smo okrenuli aute i nastavili normalno voziti po makadamu. Uistinu, kod čeke je bilo mjesta za parkirati možda i 10 automobila, a ispred nje je zaravan na brdu pa ima mjesta i za postavljanje teleskopa. Oko 20:45 smo tako krenuli s postavljanjem opreme. Već tada se vidjelo kako će nebo biti brutalno dobro. Ono što je kvarilo dojam su dosadni komarci i udari vjetra, koji je na mahove bio problematičan. Kasnije se iza ponoći smirio. Kako sam s vjetrom brzo izgubio strpljenje u jednom trenu sam preparkirao auto da me zaštiti od vjetra.

Malo prije početka promatranja, oko 21:35, nebo su „ukrasili“ Starlink sateliti koji su išli iz smjera Arktura prema Altairu. Bili su negdje oko 5 do 6 magnitude, vizualno nisu smetali, ali za astrofotografiju je to katastrofa.

Kako to uvijek biva nakon duže pauze, izašao sam iz astronomskog štosa. Znam se koristiti opremom, ali nemam ideje što bi gledao na nebu. Zato sam krenuo lagano, turističkim pogledom na neke već poznate objekte.

Promatranje

Messier 22, GC, m=5.1, Sag

143x HYP: Oval od oko 5 lučnih minuta po dužoj osi, veoma sjajan, pomalo suzbijene pojave zbog bogatstva okolne Mliječne staze. Vidim oko 60-80 pojedinih zvijezda u skupu direktnim pogledom, a skrenutim barem dvostruko više. Turistički pogled.

Gledam prema jugu, horizont je ovdje fakat čist. Idem probati naći neki objekt na bijesno niskoj deklinaciji. U atlasu uočavam NGC 6723 na deklinaciji -36° 37′. Ajmoooo!

NGC 6723, GC, m=6.8, Sag

143x HYP: Sjajna, blago ovalna mrlja od oko 2 lučne minute u promjeru. Tekstura mrlje je blago granulasta, ali nema pojedinih zvijezda u sebi.
Jedna od lako uočljivih pojava su “prstići” koji se pružaju iz jezgra u smjeru sjevera i juga.

U nadi da ću večeras doći do objekta na deklinaciji od skoro -40° krećem na IC 1297, kuglasti skup u Južnoj kruni. Uporno zurenje u okular otkrilo je kako tamo ne postoji nikakav objekt. Kasnija provjera otkriva kako je IC 1297 planetarna maglica (greška atlasa), a NGC 6400 s deklinacijom od -36° 57′ ostaje najjužniji objekt koji sam promatrao.

Kako je nebo bilo stvarno dobro, odlučio sam pogledati jedan zahtjevan objekt – galaksiju NGC 6822.

NGC 6822, GX Ir, m=10.4, Sag

143x HYP: Veoma tamna, rasplinuta mrlja bez jasnih rubova, položena u smjeru sjever-jug i lagano zakrivljena. Dimenzije mrlje procjenjujem na 7 puta 2 lučne minute. U sjevernoj trećini mrljice (dolje u okularu) uočavam moguće čvoriće u vidu mutnih zvijezda. Bez dodatnih detalja. Nadao sam se skicirati ovu galaksiju, ali nemam dovoljno „mesa“ za to.

Razočaran nakon NGC 6822 malo brijem po okolnom nebu. Odlazim na susjednu stranicu atlasa gdje zaključujem da bih mogao pogledati neku fleku.

NGC 6923, GX SB, m=12.1, Mic

143x HYP: Veoma tamna kuglica svjetla bez detalja.

Kako je fleka na koju sam naletio skromna, odlučio sam iskoristiti dobro nebo kako bih bacio poglede na neke poznatije objekte.

Messier 16, NEB, m=6.0, Ser

143x HYP, OIII filter: Unatoč tome što je tamna, maglica se lijepo vidi. Djelomično se gubi u sjaju okolnih zvijezda, posebice onih na zapadnom rubu. Maglica je velika, gotovo 15 lučnih minuta u po dužoj osi. Sastoji se od tri dijela: zapadne “glave”, istočnog “tijela” i “vrata” koji ih spaja. Najsjajniji je dio tijela gdje je korijen vrata. Tu se kraj dvije zvijezde, desno od njih, vide tamna fleka u obliku bumeranga za koje vjerujem da su stupovi stvaranja. Sam vrat u sebi sadrži šupljinu. Glava izgleda kao kružni odsječak i gubi sjaj kako se ide u smjeru zapada. Zanimljivo je da u maglici ne postoje jasni detalji, već su svi “mekani” i potrebno je uložiti truda da se uoče. OIII filter diže kontrast maglice, ali prigušuje neke njene dijelove.

Zadivljen prizorom odlučujem skicirati maglicu na što odlazi sljedećih pola sata promatranja. Skiciranje započinjem u 22:20. Kada sam dovršio skiciranje došli su dečki do mene pa sam se prebacio na turizam. Zaboravio sam kofer sa širokokutnim okularima pa sam ubacio 17mm Hyperio uz OIII filter. 

Messier 17, NEB, m=6.0, Sgr

89x HYP, OIII filter: Odličan pogled na maglicu, vidi se cijela „omega“ forma. Iznenadio me sjajni oblačak u maglici, desno i okomito položen u odnosu na „labuda“. Maglica se pružala ispod njega i gubila u zvjezdanom skupu. Nažalost, pogled na maglicu je bio poprilično kratak pa nisam nešto detalja zapamtio. Trebao sam i nju skicirati.

Messier 8, NEB, m=6.0, Sgr

89x HYP, OIII filter: Turistički pogled, veoma se lijepo vidjela.

Matija je poslije M 8 htio vidjeti Trifida. Njegova želja moja zapovijed.

Messier 20, NEB, m=6.3, Sgr

89x HYP, OIII filter: Turistički pogled, veoma se lijepo vidjelo kako je maglica procijepana u tri dijela. Uklanjanje OIII filtera poboljšava pogled na drugi dio maglice koji je na astrofotkama inače plav.

NGC 6992/6995, SNR, m=7.0, Cyg

89x HYP, OIII filter: Veoma se lijepo vidjela maglica, gotovo fotografska kvaliteta.

Simeis 3-188, SNR, m=7.0, Cyg

89x HYP, OIII filter: Pickeringov trokut je večeras bio sjajniji od NGC 6960!

NGC 6960, SNR, m=7.0, Cyg

89x HYP, OIII filter: Veoma se lijepo vidjela maglica, gotovo fotografska kvaliteta.

NGC 7293, PNEB, m=7.6, Arq

89x HYP, OIII filter: Svijetao, okrugli oblak, ali bez detalja u sebi.

NGC 7635, NEB, m=10, Cas

89x HYP, OIII filter: Oko dvije zvijezde se vidjela maglica, dosta lako uočljiva.

Dečki nisu impresionirani „mjehurom“ tj. izostankom istog. Rastjerujem nezahvalnike i odlučujem riješiti komad neba u Gušterici (Lacerta) i Andromedi.

Sektor od RA 22h 00m DEC +40°00′ do RA 23h00m DEC +50°00′.

NGC 7250, GX Sd, m=12.5, Lac

143x HYP: Tamna tanka pruga svjetla, možda 1 lučnu minutu duga i 0.2 široka. U galaksiji nema detalja, samo se jedna zvijezda smjestila na gornjem rubu galaksije.

Poslije tamnih fleka, koje volim, dolazi otvoreni skup u sred Mliječnog puta. Najčešće su takvi skupovi previše utopljeni u bogatu zvjezdanu pozadini pa ih je teško opisati.

NGC 7209, OC, m=7.7, Lac

143x HYP: Područje od cca 10 lučnih minuta u promjeru koje je puno plavičastih zvijezda sličnog sjaja. Dojam je da se sve zvijezde nalaze u jednom vijugavom lancu. Zbog bogatstva okolnog Mliječnog puta skup zvijezda ne iskače toliko do pozadine. Vidljiv u tražiocu.

NGC 7243, OC, m=6.4, Lac

143x HYP: Vidi se kao grupacija sjajnih zvijezda u bogatstvu Mliječne staze. Brzinski sam prebrojao 30tak zvijezda u formaciji u obliku polukružnog isječka. Ništa posebno.

Ovime sam dovršio ovaj siromašan sektor neba. Selim se na sljedeći.

Sektor od RA 23h 00m DEC +40°00′ do RA 00h00m DEC +50°00′.

NGC 7662, PNEB, m=8.6, And

143x HYP: Ekstremno sjajan disk svjetla, okrugao i oko 45″ u promjeru. Maglica je toliko sjajna da su detalji u njoj isprani tj. ne uočavam ih.

250x PL: Maglica sada otkriva neke detalje. Vidim upisani ovalni prsten unutar maglice čiji je promjer za 1/3 manji od promjera ostatka galaksije. Ne uočavam središnju zvijezdu. I dalje ekstremno svijetao objekt.

NGC 7640, GX SB, m=11.3, And

143x HYP: Tamna, poprilično velika i duga mrlja čije dimenzije procjenjujem na 2.5 x 0.5 lučnih minuta. Najsjajniji dio galaksije je odmaknut od geometrijskog središta prema gore. Vršci galaksije su zaobljeni.

IC 1525, GX SB, m=13.3, And

143x HYP: Tamna, malena i ovalna mrljica jednolikog površinskog sjaja.

NGC 7686, OC, m=5.6, And

143x HYP: Nakupina zvijezda promjera oko 8 lučnih minuta. Jatom dominiraju dvije izrazito sjajne zvijezde, žućkaste boje, s tim da je ona gornja zvijezda sjajnija. U jatu vidim oko 40tak zvijezda. Dobro iskače iz pozadine.

Pogledom na NGC 7686 dovršio sam i ovaj sektor neba. Kako nisam točno znao koje sam sektore pregledao, a koje nisam, odlučio sam opet nasumično loviti objekte.
Kasnije sam problem sektora riješio uploadanjem pregledne karte na mobitel.

NGC 6946, GX SAB, m=8.8, Cyg

143x HYP: Tamna mrlja, velika, oko 5 lučnih minuta u promjeru. Vidim slabu naznaku sjajnijeg središta iz kojeg se na lijevo pruža jedna blago svjetliji luk. Iznad tog luka se nalazi tamniji pojas poslije kojeg se pruža još jedan diskretan luk. Skiciranje.

Zanimljivo koliko je ova galaksija zapravo sjajna i raskošna, definitivno je spektakularniji objekt od Messier 74. Na nesreću NGC 6946, kao i kod nekretnina lokacija, lokacija i samo lokacija. Galaksija je u sred Mliječnog puta, utopljena zvijezdama i njena raskoš je tako prigušena. Kada bi bila negdje na pustom dijelu neba vjerujem da bi bila spektakl u rangu Messier 51.

NGC 772, GX SA, m=10.3, Ari

143x HYP: Sjajna, ovalna mrlja duga oko 1.5 i široka 1 lučnu minutu. Nema jasne rubove, sjajnija je u središtu, ali osim toga nema drugih detalja. Lijevo uočavam jednu tamnu mrlju koje nema u atlasu.

NGC 770, GX SA, m=12.9, Ari

143x HYP: Mrljica na 10h od NGC 772, izgleda kao tamna mutna zvijezda. Malena.

Messier 74, GX SAB, m=9.4, Psc

143x HYP: S ovom galaksijom nikad sreće, a dobro nebo ne popravlja nešto dojam. Tamna, ovalna mrlja od oko 3 minute u promjeru. Malo je svjetlija u sredini i pokazuje varijacije površinskog sjaja.

Nakon pogleda na Messier 74, koji je bio razočaravajuć kao i uvijek, okrenuo sam na Mars. Bio sam već umoran i mogao sam si priuštiti kvarenje adaptacije oka na mrak sjajnim planetom. Na našu sreću, zrak je bio stabilan i teleskop je pokazao prekrasan disk planeta, koji još uvijek nije bio pun. Syrtis Major, Hellas i južna polarna kapa su odmah iskočili. Zbog mirnoće atmosfere prizor je ličio kao na pogled iz svemirskog broda. Odlučio sam nabaciti najveće povećanje koje imam – 468x, iako je Matija bio skeptičan zbog mogućeg titranja. Ipak, kada smo pogledali, planet je bio još ljepši. Matija je pohvalio pogled kao najbolji Mars koji je ikad vidio. Mene je fasciniralo što se polarna kapa učinila dvostruko, tj. kao da lijevo od nje (istočno) postoji jedna diskretna kapica. Pregledavao sam fotografije Marsa kasnije ali niti jedna nije otkrila taj efekt.

Sad je već bilo 01:45 ujutro, bio sam umoran pa smo se Zoran i ja počeli spremati. On je oko 2h zapalio kući, ja sam s Matijom ostao još 15 minuta pa i sam krenuo. Bio sam jako, jako umoran. Po putu sam od umora bio na rubu halucinacija, kunjao sam za volanom pa sam u jednom selu stao ubiti oko na kraći period. Na kraju ne znam koliko sam spavao, možda jedno 30tak minuta. Poslije toga sam se teškom mukom dovezao kući tek oko pola 5. Za nuspojave i „trip“ krivim energetski napitak koji se mjesecima „pacao“ u torbi s opremom. Valjda se pokvario u međuvremenu. Cijelu subotu sam bio mamuran kao poslije najjačih pijanstava koje (ne) pamtim 😊 Opet se pokazalo kako je astronomija zahtjevan hobi.

 

(Visited 42 times, 1 visits today)