Nakon kiše dolazi sunce, a nakon oblaka dolazi vedra noć. Ništa me neće spriječiti da večeras uživam u njoj. Umor? – Što je to? Niske temperature? – Obući ću se toplo! Vlaga? – Imam grijače za teleskop. Uz to je u glavi je bila pozamašna količina čelične volje i želje za promatranjem (posebice nakon mazinskog ćorka). Tu je bila i termosica kave, jer prije jutra se nisam planirao vratiti kući. Na sve sam se pripremio, svaku sitnicu sam predvidio i na promatranje sam krenuo ležerno i bez brige.

A na terenu, skroz druga priča… Astronomija je kruh sa 7 kora.

Došao sam na livadu u Čremušnicu te krenuo sa slaganjem opreme. Postavim teleskop, idem po torbu s akumulator… Di je prokleti akumulator?!? Zaboravio ga. Na tren mi se smračilo u glavi, ali jednako brzo kako mi se smračilo tako sam se sjetio da pod haubom auta imam 75 Ah na raspolaganju. Preparkirao sam auto bliže teleskopu, spojio kleme i motori montaži su krenuli veselo zujati. Problem riješen!
Dok sam otvarao haubu, osjetio sam da je mokra kao da je kiša padala. Postalo je jasno da odmah treba grijače ogledala upaliti kako se ne bi orosilo. Idem po powerbank… nema powerbanka, zaboravio i njega. Par psovki kasnije i tom problemu sam doskočio tako što sam odlučio zvjerati na objekte uz horizont, gdje zrcala neće biti izložena toliko rošenju. To će mi kupiti vremena. Nakon ova dva fijaska sa zaboravljenim izvorima energije, odlučio sam barem svoje baterije dopuniti. Idem po kavu, a kad termosica je tako dobra da se kava nije mogla piti koliko je vruća.

Otprilike pola sata nakon početka promatranja, taman kada sam postigao radnu temperaturu, primijetio sam krajičkom oka kako se nešto bijeli uz horizont. Iz trena u trena bjelina je postojala sve izraženija. Bio je to oblak magle koji je dolazio tako brzo da se skoro pa „čulo“. Ne mogu to opisati. Dvije minute kasnije bio sam u sred oblaka. Nakon niza „baksuza“ ove večeri za divno čudo još uvijek je bila prisutna ona čelična volja pa sam odlučio pričekati da oblak prođe. Vodio sam se logikom da ako je tako brzo došao da će brzo i otići. Deset minuta kasnije oblaka nije bilo, ponovno sam vidio zvijezde na nebu. Nisu bile tako bistre kao prije, ali „beggars can’t be choosers“. Nastavio sam promatranjem, a kad točno 4 minute kasnije eto novog oblaka magla koji me poklopio. Doduše, ovaj oblak nije bio tako gust kao prvi, ali nebo se svelo na tucet najsjajnijih zvijezda. I dalje se nisam predavao. Iz iskustva znam kako magla izjednačava temperature različitih slojeva zraka zbog čega su turbulencije slike u okularu na minimumu. Usmjerio sam teleskop prema Saturnu, koji je bio dominantna „zvijezda“ na jugoistočnom horizontu. OK, slika je bila bolja nego na Mazinu dvije večeri ranije, ali nije bila mirna. Očito je prolazak kišne fronte ranije tokom dana poremetio slojeve zraka te je proces njihove stabilizacije bio u toku. Kako je već bilo 23:25, bio sam mokar, oprema se natopila rosom i maglom, a od promatranja ništa, bacio sam koplje u trnje i krenuo kući. Koliko god volje i kave imao, protiv loših vremenskih uvjeta se ne može. Opis promatranih objekata slijedi u nastavku.

PS: Sutradan sam popio kavu iz termosice i bila je groznog okusa. Sol na ranu samo takva.

Promatranje

Osnovne informacije

 • Broj promatranja:                2022-08
 • Datum:                                30.07.2022.
 • Vrijeme:                               22:20 – 23:15
 • Lokacija:                              Čremušnica
 • Temperatura:                      18°C
 • Vlažnost:                             visoka
 • Tlak:
 • Prozirnost:                          dobra, kasnije magla
 • Granična magnituda:          nisam mjerio
 • Seeing:                                prosječan
 • Instrument:                         300/1500 GoTo

U opisima vrijede sljedeće kratice:
HYP – okular iz Baader Hyperion (68°)
PL – okular iz serije SkyWatcher Planetary (58°)
UW – okular iz serije SkyPanorama (82°)
OIII – filter Baader OIII 2“ (50.8mm)

Sektor od RA 15h 00m DEC -30° 00′ do RA 16h 00m DEC -20° 00′

NGC 5898, GX E0, m=11.4, Lib

143x HYP: Vidim dvije mrlje u vidnom polju. NGC 5898 je lijeva mrlja gledano u okularu. Veoma je tamna, ovalna i nejasnih rubova. Ček nije sitna već je umjerenih dimenzija. Nikakve druge detalje nisam uočio. 

NGC 5903, GX E2, m=11.2, Lib

143x HYP: Vidim dvije mrlje u vidnom polju. NGC 5903 je desna mrlja gledano u okularu. Veoma je tamna, tamnija od lijevog fleka. Ovalna i nejasnih rubova.

IC4538, GX SAB, m=12.8, Lib

143x HYP: Ne vidim galaksiju. U potrazi ne pomaže zamagljeni tražioc.

NGC 5968, GX SAB, m=12.2, Lup

143x HYP: Ekstremno taman flek, nazire se samo kada zatresem teleskop. Rekao bih da je okrugla.

NGC 6000, GX SB, m=13.0(b), Sco

143x HYP: Ekstremno taman flek, nazire se samo kada zatresem teleskop. Rekao bih da je okrugla.

IC 4591, NEB, m=n/a, Sco

143x HYP: Ništa ne vidim od objekta. Oko zvijezde se vidi okrugla „atmosfera“, ali sumnjam kako se tu radi o zamagljenom okularu.

U ovom trenu (22:50) došao je prvi val magle. Nisam zadovoljan dosad viđenim, stalno se mučim s gledanjem objekata zbog čega ću pregled ovog dijela neba morati ponoviti kada prilike budu bolje. Čekam 15 minuta da magla prođe nakon čega se nebo otvorilo na kratko.

Messier 4, GC, m=5.9, Sco

143x HYP: Veoma svijetao oblak zvijezda. Izgleda kao gusto otvoreno jato zvijezda, a ne kao kuglasti skup. Vidim cca 70 pojedinih zvijezda u prostoru promjera oko 8 lučnih minuta. Iza tih zvijezda nazire se slaba pozadinska magluština. Središnja prečka zvijezda, karakteristična za ovaj skup, se jasno vidi i presijeca skup po pola.

Nakon što sam bacio pogled na Messier 4 u 23:12 je došao novi val magle i to je bilo to. Pakiram se idem kući bez da sam obavio posao.

(Visited 67 times, 1 visits today)