Nakon 6 tjedana kilavog vremena, eto me opet za teleskopom. Bilo je ovo neplanirano, kaotično i navrat-nanos organizirano promatranje. Prvi problem je što mi je auto na servisu, a u njemu je sjenilo za teleskop i dvogled. Drugi problem je što kada sam postavio teleskop, kolimacija je iz nekog razloga pobjegla kilometar-dva, umjesto uobičajenih par milimetara. Kada sam konačno i podesio kolimaciju, eto oblaka preko cijelog neba. Potrajalo je pola sata dok se taj oblak konačno nije pomaknuo da ulovim komet. Kada sam ga konačno ulovio, oduševio me svojom brzinom kretanja.

Promatranje

Podaci o promatranju

Broj promatranja 2023-01
Datum 30.01.2023.
Vrijeme 18:40 – 20:00
Lokacija Novo Čiče
Temperatura 0°C
Vlažnost
Prozirnost povremena naoblaka
Granična magnituda
Seeing loš
Instrument SkyWatcher 300/1500 GoTo “Tristač II”

Muke po pripremama

U Novo Čiče sam stigao oko 18:15 i do 18:30 oprema je bila posložena. Kao da sam prvi put postavljao teleskop u životu, odabrao sam lokaciju s padom terena tako da sam kasnije stalno morao paziti na ravnotežu na stolcu. Nebo je u početku obećavalo, dapače, bilo je poprilično vedro i mjesečina je šibala sve u šestnaest. Kada sam se primio kolimacije, a bilo je to oko 18:40, počeli su se prvi „čuperci“ oblaka pojavljivati na od jugozapada ka jugoistoku. Pogledao sam Sjevernjaču kroz teleskop, a ona izgleda kao komet. Defokusiram njenu sliku, a kad sjena sekundara je skroz van centra – kolimacija ne valja. Iz nekog razloga ta borba s kolimacijom je potrajala 15 minuta. Ne sjećam se da sam prilikom zadnjeg promatranja imao značajan udarac teleskopom prilikom transporta ili sličnu nezgodu. Kako god, kako večeras na tapeti nisu bili planeti, seeing je bio nikakav i htio sam promatranje obaviti brzo pa sam kolimaciju podesio “približno”.

Nakon kolimacije uslijedilo je poravnjavanje teleskopa prema zvijezdama, a kad ono, prije spomenuti “čuperci” oblaka se pretvorili u oblačnu zavjesu. Nekako sam poravnao po Kapeli otprilike naciljao Betelgez kroz oblake i rekao da je to to. Kako je nebo bilo u oblacima, okrenuo sam teleskop ka Mjesecu, koji se još donekle jasno vidio.

Satelitska snimka oblaka

Rub oblaka koji me sprdao pola sata

Naciljao sam Mjesec, postavio nosač mobitela i pripremio se za snimanje edukativnih videa kako bih ubio vrijeme dok oblaci ne prođu. Taman sam naciljao kadar na ekranu, trebao stisnuti „Snimaj“, kad nema više Mjeseca… sakrio ga oblak. Kvragu. WhatsUp grupa AD Beskraja gori, neki imaju više sreće od mene, neki misle da su smiješni. Kako god bilo, prolazi tako pola sata i naoblaka puca na sjevernom horizontu, ali nikako da očistio oko Sjevernjače. Već sam pomislio da sam u lošem vicu, kad oko 19:35 se oblak konačno raspao.

Komet C/2022 E3

Odmah sam krenuo prema kometu i eto ga u tražiocu teleskopa. Sjajna mrlja, niti traga zelenoj boli, ali je bio lako uočljiv. Postavio sam ga u okularu, na 89x povećanja i primijetio da je kraj njegove jezgre zvjezdica. Već nakon 30 sekundi primijetio sam da se komet pomaknuo u odnosu na zvijezdu! Kroz glavu mi je proletjela misao kako imam Eustahija Brzića u okularu i kako je glavna stvar večeras zapravo bilježiti njegovo kretanje. Sam komet niti u okularu nije bio zelen, izgledao je kao blago ovalna mrlja koja prema sredini postaje „gušća“, ali niti u jednom trenu nije dovoljno gusta da jezgra postane disk svjetla ili mutna zvijezda. Sljedećih 10 minuta pratim položaj kometa, a kako bih lakše procijenio položaj, podižem povećanje na 143x.

Položaj kometa bilježim na sljedećim koordinatama:

19:47                     09h 16m 35s      +79° 44′ 05“
19:48                     09h 16m 25s      +79° 44′ 01“
19:54:30                09h 15m 39s      +79° 43′ 39“

Prema ovim brojevima komet C/2022 E3 je u približno 7 minuta prešao 145“ (lučnih sekundi), što je usporedivo s 3 prividna promjera Jupitera u okularu. Tom brzinom kretanja komet u sat vremena 1242“, tj. ¾ prividnog promjera Mjeseca na nebu. Na osnovu promatranja prividan promjer kometa sam procijenio na 5 lučnih minuta kada koristim skrenuti pogled i 3 minute direktnim pogledom. Šteta što se Mjesec umiješao u promatranje jer vjerujem da bi bez njegove smetnje uočavanje repa bila čista formalnost. Sve u svemu, lijepo je konačno vidjeti malo sjajniji komet na nebu nakon Neowise-a 2020., a i biti ponovno za teleskopom.

Nadam se uskoro još pokojoj prilici promatranje, čak planiram uzeti godišnji sredinom veljače kada je mlađak. Drž’mo fige!

Vanjski izvori

(Visited 103 times, 1 visits today)