Prije 10 dana došao je email sljedećeg sadržaja:

Dear Vedran Vrhovac,
Thank you for your order! Your article has finally reached our warehouse and will be shipped soon.

To je to, nakon 7 mjeseci čekanja veliki teleskop koji sam naručio spreman je za isporuku. Sljedećih dana sam čekao email s podacima za praćenje pošiljke. Podaci o pošiljci su konačno stigli u ponedjeljak i krenulo je bjesomučno stiskanje „F5“ na stranicama dostavne tvrtke. Ponedjeljak – nema pomaka. Utorak – pošiljka preuzeta. Srijeda – pošiljka se nešto mota ono Municha. Četvrtak – pošiljka stigla u Hrvatsku. Opa! Pale se alarmi, hoće doći u petak ili ponedjeljak? Pošiljka je u skladištu samo 4km, da uzmem škare za žicu i krenem noću u „oslobađanje teleskopa“? Držao sam fige i samo govorio „dođi u petak, dođi u petak, dođi u petak…“.

Petak ujutro, 7:05, stiže poziv: „G. Vrhovac, imamo pošiljku za vas“. Dogovaram sa dostavljačem detalje preuzimanja, sjedam u auto i pičim do svojih. Otkrivam gdje je kamion, mašem, zovem i eto dostavljača minutu kasnije, iskrcava paletu s ogromnom kutijom u dvorište. Trag tinte na papiru i to je to, ostao sam solo s paketom.

Dolazak teleskopa

Dolazak teleskopa

Baka gleda, čudi se što je to. Najavio sam paket, ali ne ovako velik. Odmah salvo pitanja zašto je to tako veliko i koliko košta. Neke stvari sam prešutio, a na neke odgovorio. Sljedeći pola sata se borim s otvaranjem kutije kako bih izvukao van dijelove teleskopa i spremio ga na sigurno. Oko 8:30 bježim na rad od doma.

Raspakiravanje i slaganje teleskopa

Poslije radnog vremena nacrtao sam se opet kod svojih. Izvlačim dijelove teleskopa i za 25min ga složim iz prve. Sam proces prvo slaganja teleskopa je bio otežano jer sam morao skidati silnu foliju i spužvu koja ga je služila kao zaštita u transportu. Kasnije sam na terenu teleskop uspio složiti za 15min u ležernom tempu.

Kada je teleskop bio složen iznenadio sam se koliko je velik. Fotografije to ne mogu dobro predočiti, ali baš je velik, velik! Opet, s njim se upravlja koristeći relativno blagu silu. Vidi se kako je instrument dobro osmišljen da bude učinkovit i praktičan. Ne vidim da postoji neki dio koji bi se u kraćem ili srednjem roku pokazao kao kritičan ili zahtijevao posebnu pažnju. Prvotna najveća zamjerka je bila „gaćama“, tj. platnenom sjenilu. Način montaže „gaća“ je loše riješen i bilo bi puno zgodnije da postoje na njima neke očice i kukicu na teleskopu za učvršćivanje. Ovako puhne vjetar i skine „gaće“. Za te fine dorade uposlit ću punicu da prišije očice, a samoljepljive kukice sam već kupio i postavio po teleskopu.

I nakon slaganja slijedi najbolji dio. Rastavljanje i spremanje u auto. Dakle, kada se teleskop rastavi i krene spremati u autu za transport na površinu isplivaju sve prednosti „truss“ dizajna. Ovaj teleskop je lakše utovariti u auto neko SkyWatchera 300/1500 Dobsona. SkyWatcher ima fiksnu Dobson montažu, koja je teška i glomazna. Nakon što sam teleskop utovario u auto, ostao sam iznenađen kako je to bio lak i jednostavan proces. Za ništa nisam zapeo, nigdje nisam izgulio kožu na šakama, sve je išlo kao „po loju“.

Složeni teleskop s “bananom” za skalu

I tako sam u jednom danu dočekao paket, složio teleskop i utovario ga u auto. Tri bitne stvari su odrađene. Najbolji dio je bilo što je prognozirana vedra noć, nije bilo uobičajenog prokletstva novog teleskopa.

Teleskop sam krstio kao „B.A.T.“ što je kratica od „Big Ass Telescope“. Nisam si mogao pomoći, morao sam biti djetinjast kod odabira imena. Za one koji nisu popratili, B.A.T. je 20 inčni (508mm) teleskop sa 2150mm fokusa na Dobson montaži. Teleskop je proizvela poljska tvrtka Taurus Telescopes.

Prvo svjetlo B.A.T.-a

Na proplanak u Jošavicu došao sam u društvu Matije, a kasnije su se pridružili Antonio i Luka. Kada sam postavio teleskop Matija je prokomentirao „Sad kad te napadne vrećica možeš se sakriti u teleskop“. Ovim je aludirao na scenu od prije 15 godina, kada je vjetar u mraku Petrove gore prema meni krenuo zvuk šuškanja. Ja sam toliko prepao da sam se panično izderao na izvor šuškanja i pozvao Matiju u pomoć. Kad smo upalili svjetla vidjeli smo da se radi o vrećici koju je gurao vjetar po podu. Što je najgore, bila je to vrećica od mog sendviča.

Nakon što je teleskop bio složen, uslijedila je kolimacija i podešavanje tražioca. I tu kreću problemi koji su morali pokvariti savršen dan. Naime, otkrio sam da mi okulari ne mogu dosegnuti fokus, tj. samo je 23mm SkyWatcher Panorama mogla dati oštru sliku. Svi ostali okulari su bili zakinuti za 5 do 10mm hoda da bi došli do fokusa. Problem je bio što je fokus bio unutar fokusera. Da je teleskop bacao fokus previše van to bi se još riješilo adapterima.

Prekrasne vizure Banije

Prekrasne vizure Banije

Proučio sam upute za slaganje teleskopa, provjerio sve 5x da nisam nešto krivo složio, ali greške u postupku nije bilo. Neka radna teorija je da su „cijevi“ (trussevi) teleskopa predugi za 40-50mm. U uputama se spominje kako je moguće maknuti distancere dužine 45mm za pomicanje fokusa, a ja te distancere nisam pronašao na trussevima. Kao da su trussevi produženi za tih 45mm, bez razmišljanja da bi moglo doći do problema sa fokusom.

Što sam uspio vidjeti sa 23mm okularom? Zbog velike izlazne pupile to nije bilo optimalno povećanje za teleskop. Radi se povećanju od 94x uz vidno polje od 52 lučne minute. Za 508mm teleskop ovo povećanje generira izlaznu pupilu od 5.4mm, što ima negativan utjecaj na kontrast.

Unatoč tim hendikepima mogu reći da je galaksija M51 s pratiljom izgledala odlično. Vidjelo se kako će teleskop jednog dana ovu galaksiju razbiti u mnoštvo detalja. M16 je izgledala puno bolje, prvi put bih rekao da ovu maglicu ne moram opisati kao „tamnu“. Bila je jasna s OIII filterom, a čak se kužilo da ima nekakvog komešanja gdje su „Stupovi stvaranja“. M17 je bila puno svjetlija, veća, raskošnija. Usudio bih se reći da se pod (večeras lošim) nebom Jošavice 508mm teleskop ponašao kao 300mm pod ličkim nebom. M8 je izgleda dobro, ali ništa posebno. Ostali objekti su bili jednaki ili veoma slični kao u Tristaču. Ne mogu reći da sam vidio nekakvu veliku razliku. Za ovakve rezultate ispod očekivanja krivim povećanje, jednostavno neki objekti ne mogu prodisati dok ih se ne gleda na većem povećanju.

Što s kratkovidnim teleskopom?

Ujutro sam porazgovarao sa Zlatko oko slaganja teleskopa. On mi je potvrdio da je teleskop gotovo pa nemoguće krivo složiti. Nakon toga sam napisao email proizvođaču s opisanim problema i što mislim da je uzrok problema.

25. godina AD Beskraja

U subotu se u Trnovcu Glinskom slavilo 25 godina AD Beskraja. Na proslavi se okupilo nas 15tak. Da je prva noć na Jošavici bila uspješnija ne bih dolazio u Trnovac, ali kako sam doma došao ipak u koliko-toliko pristojno vrijeme, odlučio sam otići na proslavu. B.A.T. je išao samnom, iako sam rekao ljudima kako je kratkovidan i da  iz tog razloga ne očekuju puno od teleskopa.

Kada sam složio teleskop i izložio ekipi koji me problem muči s fokusom, ljudi su ponudili svoje okulare da probam s njima. Probao sam, ali sve što je bilo 1.25“ prihvata je bilo daleko od fokusa. Čak sam probao 5x Barlow iskoristiti da pomaknem fokus teleskopa van, ali bez uspjeha. Na kraju sam, držeći u ruci Štefon okular došao na ideju da cijeli okular uguram u fokuser. Naime, Štefov Explore Scientific okular je 1.25“ prihvata, ali se nakon prihvata tijelo okulara, kao klobuk gljive, širi na cca 45mm, što je blizu promjera 2“ (50.8mm). Brzo sam uzeo izolirku i najdeblji dio okulara još podebljao s njom. Kada je debljina okulara narasla toliko da sam bio unutar 1mm od 2“ prihvata, ugurao sam okular u fokuser i pritegnuo šarafima. Pogledao sam oprezno kroz okular prema Vegi, krenuo vrtiti kotačić na fokuseru i u jednom trenu se „krafna“ pretvorila u bijeli, svijetli disk sa 6 krakova. Ljudi, imamo fokus!!!

Sada smo imali na raspolaganju dva povećanja, 94x s 23mm okularom i 245x sa ovom skalamerijom. Oko teleskopa se okupila ekipa vizualaca: Luka, Iva, Boski, a povremeno su se pridružili Saša i Veljac. U sljedeća 3h prošarali smo nebom po najatraktivnijim objektima a nastavku slijede dojmovi.

Promatranje

Podaci o promatranju

Broj promatranja 2023-12
Datum 17.06.2023.
Vrijeme 23:00 – 02:00
Lokacija Trnovac Glinski
Temperatura 15°C
Vlažnost umjerena
Prozirnost vrlo dobra
Granična magnituda 21.25
Seeing Prosječan
Instrument Taurus T500 508/2150 Dobson “B.A.T.”

U opisima vrijede sljedeće kratice:
HYP – okular iz Baader Hyperion (68°)
APMZ – zoom okular APM 7.7-15.4mm (67°)
PL – okular iz serije SkyWatcher Planetary (58°)
ES – okular iz serije Explore Scientific Ultra Wide (82°)

UW – okular iz serije SkyPanorama (82°)
OIII – filter Baader OIII 2“ (50.8mm)
UHC – filter Castell UHC 2″ (50.8mm)

Messier 13, GC, m=5.8, Her

244x ES: Kuglasti skup izgledao slično kao u M13, samo što se vidi više zvijezda. Procjenjujem kako se skup proteže 1/6 vidnog polja što bi bilo oko 6.5 lučnih minuta. Kako je ovo bilo čoporativno gledanje, nisam se posvećivao detaljima.

Messier 5, GC, m=6.0, Ser

244x ES: Lijepo se vidi u teleskopu, ne mogu reći da ima više detalja nego u 300mm. Veoma je sjajan i velik.

Messier 3, GC, m=6.2, CVn

244x ES: Definitivno manji od M13 pa čak i M5. Opet, lijepo se vidi, ali ne mogu se sada zakunuti u veću količinu detalja.

Messier 51, GX SA, m=8.4, CVn

NGC 5195, GX I0, m=9.6, CVn

244x ES: Galaksija je velika, sjajna, spirala je jasna, vidi se kao dvije kružnice oko jezgre koje se na jednom mjestu dotiču. Za razliku od pogleda u 300mm gdje se detalji naziru, sada se vidi nekoliko „čvorova“ po spiralnim krakovima i to poprilično jasno. Susjedna NGC 5195 pokazuje veoma sjajan disk u središtu. Nisam detaljno promatrao za uočiti dodatne detalje.

Messier 101, GX SAB, m=7.9, UMa

244x ES: Galaksija je tamna, mislim, središte se jasno vidi i na pravu je pogled bez veze. Tek kada se malo zagledam skužim  da je cijelo vidno polje puno tamne spiralne, pojedinih oblačića. Supernova je jasna kao dan. Treba mira i koncentracije da se galaksija pokaže u punoj raskoši.

Skica maglice Messie 8

Mislim da je vrijeme za novu skicu M8 i to kroz 20″ teleskop

Messier 82, GX, m=8.4, UMa

244x ES: Veoma svjetla pruga svjetla, bez posebnih detalja.

Messier 81, GX, m=7.0, UMa

244x ES: Bolje sam vidio u 300tki. Rekao bih da je svjetlosno onečišćenje na sjevernom nebu ubija.

NGC 6543, PNEB, m=8.1, Dra

244x ES: Veoma svijetao disk, bez detalja u sebi. Nedostaje povećanja da bi se nešto razaznalo u maglici.

Messier 64, GX, m=8.5, Com

244x ES: Slična pričao kao sa M82, svjetla, velika galaksija, vidi se crno oko, ali ne mogu reći da se vidi puno bolje nego u manjem teleskopu.

NGC 6992, SNR, m=7.0, Cyg

NGC 6995, SNR, m=7.0, Cyg

94x UWAN OIII: Slično se vidi kao u 300tki, ali bih rekao da su detalji ipak nešto jasniji i bolje razlučeni. Može se voziti po maglici u nedogled koliko je ima.

Simeis 229, SNR, m=n/a, Cyg

94x UWAN OIII: Pickeringov trokut se jasno vidi. U 300tki se nazire, ali sada su filamenti i detalji jasni i vidljivi direktnim pogledom.

NGC 6960, SNR, m=7.0, Cyg

94x UWAN OIII: Sastoji se dvije niti koje djelomično vijugaju paralelno, onda se dotiču, isprepliću, razdvajaju i potom nastavljaju dalje. U odnosu na 300tku rekao bih da su „niti“ jasnije, oštrije.

Messier 27, PNEB, m=7.5, Vul

244x ES OIII: Veoma sjajna, veoma velika, jasno se vidi središnja bučica i ovalne ekstenzije okolo. U ovalnim ekstenzijama su šupljina pa zapravo više izgledaju kao „uši“. Rekao bih da se pruža barem 5 luč. minuta.

244x ES: Bez OIII filtera maglica je čak bolja, svjetlija, a u bučici kao da ima finih detalja koji se daju razlučiti.

Messier 57, PNEB, m=8.8, Lyr

244x ES: Veoma sjajan prsten, jasno se vidi, ali bez nekih detalja u odnosu na 300tku. Da maglica prodiše treba joj veće povećanje.

NGC 6888, NEB, m=10.0, Cyg

244x ES OIII: Maglica se vidi, izgleda kao spljošteno slovo C s zadebljanjem na gornjem rubu i svjetlijim lukom na donjem. Prema središtu maglice pruža se barem jedna „žbica“.

244x ES UHC: Maglica je sada manje kontrastna, ali kao da pokazuje više finih nijansi. Sve u svemu fora.

Messier 4, GC, m=5.9, Sco

244x ES: Skup je previše nisko, a seeing previše loš da bi uživali u pogledu.

Messier 8, NEB, m=6.0, Sgr

94x UWAN OIII: Ajmeee! Velika, sjajna, vidno polje puno maglice. Glavni dio maglice se sastoji od okruglog i duguljastog zavinutog oblaka odvojenog tamnom prugom. Oba oblaka pokazuju fine nijanse u sebi i detalje koji se kriju u maglici. Najbolje je što je desna strana okulara puna drugih diskretnih oblačića. Definitivno show večeri.

Messier 20, NEB, m=6.3, Sgr

244x ES: Maglica zauzima dobar dio vidnog polja, svjetla je, a tamne pruge se jasno vide kako vijugaju prema dvostrukoj zvijezdi, gdje se sve tri susreću u jednom čvorištu.

Messier 17, NEB, m=6.0, Sgr

244x ES: Bez filtera je tijelo „patke“ puno finih nijansi, oblačića, komešanja, a iznad patke je paralelni niz nešto tamnijih oblačića i filamenata.

244x ES OIII: OIII filter istakne maglicu i promijeni kontraste u njoj. Neki detalji se sada lakše vide, a drugi teže. Maglica je najviše dobila u tamnijim dijelovima, gdje se proširili, a donekle izgubila u sjajnim dijelovima.

Messier 16, NEB, m=6.0, Ser

94x UWAN OIII: Stvarno se jasno vidi maglica, oblik orla se ne može promašiti. Iznad dvije sjajne zvijezde u središtu je tamna fleka s dva kratka, debela izdanka.

244x ES OIII: Na većem povećanju maglica je tamnija, ali se malo jasnije kuži da postoje tamne fleke po njoj.

NGC 6888, NEB, m=4.0 Cyg

94x UWAN OIII: Cygnus wall i Meksički zaljev se vide jasno. Nisu nešto svijetli, ali se jasno vidi da se sastoje od više detalja u sebi, tj. da nisu samo jednolike

Fajrunt

Negdje oko 2h ujutro umor me nadvladao, a i ostao sam sam za teleskopom. Sklopio sam skalameriju i pokupio se na spavanje. Unatoč tome što je došao novi teleskop, dugim danima u lipnju i generalno lošem vremenu – uloviti dvije noći za redom za teleskopom je svakako premija. A problemi oko kratkovidnosti, vjerujem da će se riješiti brzo u moju korist.

 

(Visited 98 times, 1 visits today)