Prvi dan godišnjeg na Mljetu i prvo promatranje.

Mljet je grbav otok, šumovit i nema baš otvorenih prostora s čistim horizontom. Kao pripremu za godišnji proučio sam gdje bi moglo biti zgodno za postaviti teleskop i prva odluka je pala na južne padine brda podno Babinog Polja, gdje vodi puteljak do Odisejeve pećine.

Traženje lokacije

Skrenuo sam autom na ,,cestu Maslina” i krenuo se spuštati po kaldrmi prema lokaciji. Prvo mi je za oko zapelo pusto parkiralište, odmah poslije sela. Pogled s njega je otvoren na pučinu, u smjeru jugozapada, ali zatvoren sa svih drugih strana. Spustio sam se niže i na jednom križanju makadamskih puteva naletio na nešto što bi moglo biti divlje parkiralište. Idealna lokacija. Puno otvorenija, pogled na pučinu je i dalje otvoren, a jedino brda skrivaju sjever od 20°. Kada sam izašao iz auta osjetio sam što će biti problem na toj lokaciji – vjetar. Puhala je lagana bura, a B.A.T. je kao jedrenjak, samo čeka priliku da se zavrti na vjetru.

Odlučio sam se vratiti uzbrdo na parkiralište, ipak je zaklonjenija lokacija. Krenuo sam postavljati opremu i teleskop. Kako je dan prelazio u noć pojavila se Mliječna staza koja se spuštala do 5° iznad beskrajne pučine. Dalje nije išla, što zbog prigušenja atmosferom, što zbog tankih oblaka koje je zalazak sunca otkrio iznad horizonta. Ipak, za nas kontinentalce je lijep prizor vidjeti Mliječnu stazu kako se spušta tako nisko. Dojam je bio pojačan kada sam shvatio da se po Mliječnoj stazi kreću crne rupe. Bili su to oblaci, do te mjere neosvijetljeni beskrajem mora da su se činili kao rupe na nebu. Takve oblake zovem ,,zvjezdožderi”, a njihova pojava je znak da je nebo odlično!

Krenuo sam s promatranjem oko 21:45, a kad eto svjetla na jugozapadu. Četiri svijetle točke, plavičaste, pojavile su se na pučini od nikud. Bile su to plivarice, a svaka od njih svijetli kao stadion. Nisam se mogao priviknuti na mrak od njih, iako je ostatak neba osim jugozapada ostao dobar. Ne samo to, njihovo svjetlo je bacalo slabe, difuzne sjene po okolišu. Strašno! I ona magija ,,zvjezdoždera” je nestala, jer su oblaci sada bili jasne plavičaste fleke na nebu. Nek idu k vragu!

Kako sam već potrošio vrijeme na pripremu opremu nisam odustao od promatranja, nego sam nastavio unatoč ometajućem svjetlu. Instrument je bio naravno, B.A.T. (508mm). Seeing je bio loš i od njega su zvijezde bile krumpiri cijelo vrijeme.

Promatranje

Podaci o promatranju

Broj promatranja 2023-17
Datum 14.08.2023.
Vrijeme 21:30 – 00:30
Lokacija Babino Polje, Mljet
Temperatura 22°C
Vlažnost prosječna
Prozirnost dobra
Granična magnituda 21.55
Seeing loš
Instrument Taurus 508/2153 Dob “B.A.T.”

U opisima vrijede sljedeće kratice:
APMZ – zoom okular APM 7.7-15.4mm (67°)
PL – okular iz serije SkyWatcher Planetary (58°)
UW – okular iz serije SkyPanorama (82°)
OIII – filter Baader OIII 2“ (50.8mm)
UHC – filter Castell UHC 2″ (50.8mm)

Promatranje

Nasumično sam krenuo od M54.

Messier 54, GC, m=8.4, Sgr

140x APMZ: Veoma sjajan, relativno malen kuglasti skup, promjera tek 1,5 lučnu minutu. Jezgra skupa je sjajna, a na gornjem (južnom) rubu vidim nekoliko pojedinih zvjezdica.
280x APMZ: Na većem povećanju vidim 5 pojedinih zvjezdica u skupu, a skrenuti pogled otkriva sitnu granulaciju u vanjskim dijelovima skupa.

Razlika u odnosu na 300tku je što se granulacija lakše uočava, ali to je to. Očito je skup previše nisko da bi nam otkrio tajne.

NGC 6822, GX, m=10.6, Sgr

Barnardova galaksija je bliska patuljasta galaksija, tek 1,5 milijuna svjetlosnih godina od nas. Težak je objekt.

94x UW: Vidim samo nejasnu veoma tamnu maglicu. Izgleda kao malo svjetliji komad pozadine neba
140x APMZ: Na većem povećanju mrlja pokazuje blage nijanse u svjetlini. Na donjem lijevom dijelu mrlje se nalaze 2-3 zvijezde iz naše galaksije u pravcu. Tik desno od tih zvjezdica je nekakva zvijezda, koja se na mahove čini mutna. Slična pojava je na lijevo dolje od te 2-3 zvjezdice, još jedna potencijalno mutna zvijezda.

Razočaran sam objektom, očekivao sam više od neba i galaksije. Zapravo nisam vidio ništa više niti manje nego u 300tki.

NGC 6818
, PNEB, m=10, Sgr

Blizu Barnardove galaksije je planetarna maglica pa da vidiš što se kod nje događa.

140x APMZ: Veoma sjajan magličasti disk, okrugao. Na mahove mi se ukazuje šupljina ili tamnija regija unutar maglice. Dvije zvijezde su se smjestile kraj maglice, jedna na 5h i druga na 9h od centra maglice.
280x APMZ: Maglica je na većem povećanju također veoma sjajna. Opet na mahove vidim crnu flekicu u njenoj sredini. Kada se smiri atmosfera nazirem i nešto što bi mogla biti ovalna prstenasta struktura unutar maglice. Duža os prstenaste strukture položena je u smjeru 1h, na gornjem i donjem vrhu dira rub maglice. U sredini je prsten odmaknut od ruba maglice.

Nije loše, u 300tki mi se isto ukazivala na trenove tamnija sredina maglice, a rub maglice sam opisao kao sjajnijim od sredine. Moguće kako je taj sjajni rub prva naznaka prstenaste strukture u maglici koja se večeras znatno jasnije vidjela.

Teleskop u zalazak sunca

Teleskop i beskrajna pučina u smiraj dana

NGC 6934, GC, m=8.4, Del

Rekao sam na forumu da je ovo OK skup pa da provjerim jesam li lagao.

360x PL: Velik, sjajan skup, vidim dva tuceta pojedinih zvijezda. Iza njih je fino granulirana pozadina još sitnijih zvijezda. Skup je nešto sjajniji u sredini, ali nema pojavu poput jezgre, već je samo gušći. Podsjeća na Messier 22 u manjem teleskopu. Mjerenjem vremena prolaska skupa procijenio sam mu promjer na 2.2 lučne minute.

Nisam lagao, poprilično je dobar ovaj skup. Blizu je NGC 7006 pa odoh do njega.

NGC 7006
, GC, m=10.6, Del
360x PL: Sjajan oblačak, okrugao, sjajnijeg središta. Skrenutim pogledom se nazire granulacija. Mjereći vrijeme izmjerio sam promjer skupa na 0.9 luč. minuta.

NGC 6956
, GX, m=13.14(b), Del

Atlas je pokazao neku galaksiju pa sam otišao baciti pogled. Htio sam provjeriti da li je galaksija sama ili ima pratilje, tj. dio je jata. Želim dobiti osjećaj koliko više galaksija bih mogao vidjeti s B.A.T.-om.

140x APMZ: Sjajna fleka, manjih dimenzija, djelomično je skriva sjaj zvijezda na desno. Vidim još jednu mrljicu, oko 1/5 vidnog polja u smjeru 1h – UGC 11620.
215x APMZ: Na većem povećanju vidim kako je galaksija rasplinuta. Izgleda kao taman disk s nejasnim rubovima u čijoj se sredini nalazi sitna, sjajna jezgra. Opet smeta ta zvijezda na desno od galaksije.

UGC 11620, GX S, m=13.7, Del

140x APMZ: Veoma tamna, malena mrljica sa zvjezdicama odmah na desno.
215x APMZ: Nema promjene na većem povećanju. Malena, tamna, okrugla mrlja bez detalja.

Kao što sam i pretpostavljao, vidljiva je dodatna galaksija. Oprezno ću reći kako na temelju ovih iskustava mogu očekivati kako ću u sezoni galaksija cijelu noć potrošiti na jedno vidno polje okulara. Kad sam već kod galaksija odoh do jedne stare frendice.

NGC 7479, GX SB, m=10.9, Peg

140x APMZ: Sjajna pruga svjetla, duga i uska. Dužinu sam joj procijenio na 2.3 lučne minute.
215x APMZ: Vidim naznake strukture u galaksiji. Tijelo galaksije je odvojeno u dva ,,čvora”. Donji čvor se nalazi malo ispod središta, sjajniji je i više okrugao. Gornji čvor je duguljast i malo tamniji od prvog. Čvorovi kao da su razdijeljeni tamnom prugom/procjepom. Skrenutim pogledom na gornjem rubu galaksije vidim ,,kuku” u lijevo.

Dakle, ovo je znatan napredak u odnosu na 300tku. U njemu je ova galaksija samo pruga s kvrgom u sredini.

Svjetlo plivarica koje je smetalo. Jedna je tukla direktno po meni, druge četiri su pasivno smetale.

Unatoč lošem seeingu odlučio sam provjeriti M57 i vidi li se centralna zvijezda u njoj. U ovom trenu se pojavila 5. plivarica koja mi je pičila drito u oči. Ne pretjerujem, jedan reflektor je tukao po meni! Proklete bile.

Messier 57, PNEB, m=8.8, Lyr

Nema labavo s M57, odmah udaram s najvećim povećanjem iako je seeing loš.

670x PL: Uspio sam uloviti središnju zvijezdu u maglici. Uspio sam vidjeti baš zvjezdicu, sitnu i v. tamnu na tri momenta, a ostatak vremena sam na momente viđao magličastu kvrgu u središtu maglice. Vjerujem da bi dobar seeing značajno pomogao.

Op, op, rekao bih da je ovo pozitivna detekcija središnje zvijezde!

NGC 7027, PNEB, m=10, Cyg

140x APMZ: Ekstremno sjajan, maleni magličasti disk. Ostavlja dojam mutne zvijezde koju nikako ne mogu izoštriti. Uočavam da je plavičast!
280x APMZ: Veće povećanje utrnulo je pretjerani sjaj maglice. Sada vidim kako je maglica blago ovalna, ima sjajni čvor odmaknut od centra u donjem, lijevom vrhu, a gornji desni vrh izgleda kao kakav ,,repić”.
360x PL: Vidim dvije kvrge u maglici. Ona u donjem lijevo kutu je i dalje dominantna, kako sjajem, tako i dimenzijama. Kvrga u gornjem desnom kutu je manja, manje sjajna, ali jasno vidljiva. Između dvije kvrge je tamni ,,procjep” ili ,,zarez” koji se pruža od središta maglice blago zavinut u smjeru 10h. Na desnom rubu ne vidim takvu pojavu, već su kvrge spojene magličastim mostom.

S NGC 7027 sam završio s poluuspješnim promatranjem. Za sljedeći put biram lokaciju koja nema pogled na otvoreno more. Ako mi već moraju plivarice upropastiti komad neba ne moraju mi barem svijetliti u oči.

(Visited 1 times, 1 visits today)