Sjećam se kako sam nakon promatranja na Čremušnici u listopadu 2022. pomislio – zašto ja ne živim od ovog? Od hobija, astronomija je moja prva ljubav. Uvijek je bila prisutna, manje ili više izražena, ali zadnje 2-3 godine probila se u prvi plan. Toliko se nametnula da je jedan od razloga zašto sam biciklizam stavio sa strane. Fizički napori preko dana jednostavno su u koliziji s ostajanjem budan do duboko u noć.

Taurus 508/2153 i popratna oprema

Ove godine postao sam vlasnik velikog, ozbiljno instrumenta – Taurus dobsona s 508mm promjera. Kakvi su dojmovi nakon pola godine korištenja? Uglavnom pozitivni. Teleskop je jednostavan za transport, slaganje i manipuliranje. Sve mogu sam odraditi, slaganje i rastavljanje teleskopa i ne trebam pomoć drugih. Kada sam prije 2 godine gledao Radana i ekipu kako se muči sa SkyWatcherom 450, prisjelo mi je. Nakon početne gungule oko predugih štangi, sada je Taurus dobro uglazbljen instrument. Jedini prigovor koji imam je osjetljivost završne obrade. Stalno slaganje, rastavljanje i transport uzrokuju kozmetička oštećenja na konstrukciji teleskopa. Sve u svemu, ocjena 4/5.

Sada kada imam ekvatorijalnu platformu, teleskop je milina za koristiti. Bez problema mogu promatrati na povećanjima od 250x pa na više, čak do 770x! Za ovo maksimalno povećanje nije pogodna baš svaka noć, ali iznenadio sam se koliko ga često mogu koristiti. Opremio sam se okularima, APM Zoom 7.7-15.4 mm u proljeće. Ovo je stvarno odličan okular, koristim ga većinu vremena i jako je zgodno promijeniti povećanje po želji. Kada bi postojao još jedan s rasponom od recimo 4 – 8mm, uz stalno prividno vidno polje od 67°, kupio bih ga istog trena.

Složeni teleskop s “bananom” za skalu

Rasprodao sam ergelu Hyperiona i SkyWatcher Panorama okulara. Njih sam zamijenio sa Explore Scientific okularima, 24mm i 18mm s 82° prividnog vidnog polja. Ova dva okulara odrađuju odličan posao, posebice kada pokušam izvući maksimum vidnog polja. Uz njih, na raspolaganju imam još 3 SkyWatcher Planetary okulara od 6, 5 i 3.2mm. Oni imaju malo prividno polje od 58° pa bi ih volio zamijeniti u nekoj skoroj budućnosti. Tražim nešto od otprilike 5.5 do 6mm fokusa, kako bih dobio povećanje negdje u intervalu od 380x do 450x. Potraga je u tijeku.

Uz okular, volio bih imati kvalitetniji tražioc te bolje OIII i UHC filtere. Potraga za njima je također u tijeku.

Kako je promatrati kroz 508mm teleskop?

Vidi li se bolje? Definitivno da. Koliko se bolje vidi? Ovo je stvar diskusije. Kod objekata koji su dovoljno svijetli i raskošni u manjim teleskopima, razlika je malena. Recimo, Veil u 305 i 508 mm je odličan u oba slučaja. Orionova maglica? Slična priča, puna je detalja u oba teleskopa. Ako na raskošnim objektima želite uočiti razliku, morate potražiti detalje. Opet Veil, u 508mm Pickeringov troku, tj. strune materijala između istočnog i zapadnog Veila, sada su puno lakše vidljive. U 305mm mogao sam ih vidjeti samo kada je noć bila odlična ili sam bio na lokaciji na kojoj je SQM mjerio nebo tamnije od 21.20 mpas. U 508mm Pickeringov  trokut je redovita pojava.

Andromeda je skroz druga priča. Galaksija je jednostavno prevelika. Ono što mogu u Taurusu raditi je ići pažljivo po spirali i tražiti u njoj slabašne čvoriće i granule. Takvo promatranje otvara potpuno novu dimenziju promatranja Andromede, jer se više ne trudim vidjeti opće karakteristike galaksije već detalje u njoj. Njena susjeda M33, na Mljetu se tako dobro vidjela! Prekrasna (ali tamna) spirala puna finih detalja. S kontinenta nisam uspio postići takav pogled, što zbog lošije prozirnosti, što zbog više svjetlosnog onečišćenja.

Skica galaksije M51 s pratiljom NGC 5195

Skica galaksije M51 s pratiljom NGC 5195

Kuglasti skupovi su također pokazali novo ruho u Taurusu. M13 je ljepši nego što je bio, iako razlika na prvu nije tako velika. Tek kada se zagledam, shvatim koliko finih detalja vidim u njemu. S druge strane, M22 izgleda gotovo pa isto kao u 305mm! Kako je to moguće? Moguće da nizak položaj objekta na nebu te atmosferska ekstinkcija čine svoje. S druge strane, neki NGC kuglasti skupovi sada su sjajni i raskošni kao recimo M10 ili M12 u teleskopu promjera 150 do 200mm.

Jedan veliki napredak vidi se na velikim maglicama, koje inače smatramo fotografskim objektima. NGC 7635, IC 1795 ili IC 1848 smo više navikli gledati na fotografijama nego u okularu. Sve ove maglice se vide u Taurus, s više ili manje detalja. Ovo je skroz novi teritorij za mene i moram posvetiti dodatnu pažnju sličnim objektima.

Sada vidim i puno više malih, sitnih galaksija skoro pa gdje god pogledam, a sjajnije galaksije otkrivaju nove detalje. Negdje je to tamna pruga, negdje naznaka spirale, a bilo je i situacija da sam uočio čvoriće u njim. Sve u svemu, jedva čekam proljeće i sezonu galaksija.

Mljet

Odlazak na Mljet ljeto i uživanje u vrlo dobrom nebu je ostavilo dubok dojam na mene. Mljećani stvarno ne znaju kakvo blago imaju nad sobom. Dovoljno se maknuti 200m od sela i prekrasno, tamno nebo puno zvijezda i proparano Mliječnim putem ostavlja bez daha. K tome, od 6 noći koje sam proveo na otoku njih 4 su bile vedre i za promatranje. Fantastično!

Želim svake godine si priuštiti takvu jednu „ekspediciju“ pod dobro nebo i vrijeme. Imam osjećaj da sam u ta 4 dana više promatrao nego u 4 mjeseca tu na kontinentu. Sljedeći plan je produžit si vikend u veljači otići na Pelješac. Sve je spremno, trebam samo dobru prognozu.

Promatranja generalno

Ova godina je po pitanju promatranja bila za mene fantastično uspješna. U dnevnik sam upisao 527 promatranja za 325 različitih objekata. Od tih 325 objekata, njih 129 je novih, prvi put promatranih. Ako ove brojeve usporedim s 2022., rast je veći od 100%. 2022. sam upisao 215 promatranja za 182 različita objekta, od čega 108 novih.

Na listi novih objekata koje sam promatrao ove godine našle su se uobičajene NGC galaksije, poznate samo tucetu ljudi, ali i neke egzotične stvari poput kvazara ili otvorenih skupova u M31 – Andromedinoj galaksiji. Neke planetarne maglice (npr. NGC 7027) pokazale su potpuno novo ruho. Među svim promatranjima istaknuo bih ono koje sam imao krajem ožujka u Glinskom Trnovcu. Ne znam što se dogodilo i poklopilo, ali pogled te večeri na M51 je bio najbolji koji sam ikad imao. Morao sam je skicirati i skicom sam prezadovoljan.

Ako bih jednu skicu iz 2023. izdvojio onda je to ona maglice Messier 8, poznate još pod nadimkom „Laguna“. Ova skica je u trenu pisanja teksta moj magnum opus, a nisam je previše promovirao jer na listi zadataka imam napraviti i popratni esej uz skicu. Sve u svemu, za skicu mi je trebalo 3h za teleskopom i još toliko kasnije za papirom, kada sam je precrtavao u konačni oblik.

Skica maglice Lagune (Messier 8)

Skica maglice Lagune (Messier 8) napravljena kroz dvije noći korišteći Baader OIII filter

Uz sve promatračke stvari, spomenuo bih i jedan subjektivan faktor. Kako sada manje vozim bicikl, tj. zadnjih mjeseci gotovo pa ništa, lakše ostajem budan pa promatranja mogu duže trajati, a i nekako lakše podnesem jednu noć slabog sna. Prije me režim treninga i astronomije ubijao, iako se ne smijem u potpunosti opustiti i zaboraviti na bicikl. Plan je barem na posao ići biciklom kada se pogodne prilike kako bih održao osnovu razinu kondicije.

Finiš 2023.

Kraj godine sam proveo na godišnjem odmoru. Nadao sam se vedroj noći za odlazak u mrak, ali nisam je uspio uloviti. Zato sam u srijedu 27.12. iz dvorišta promatrao Jupiter. Cijeli dan sam proveo na izletu i nisam baš bio od neke volje za slaganjem teleskopa, ali šesto čulo mi je govorili „idi za teleskop…“

Šesto čulo bilo je u pravu, postavio sam teleskop kako bih promatrao Jupiter i ostao sam zabezeknut. Seeing je bio vrlo dobar, ne tako dobar kao legendarne noći 18.10.2020., ali poprilično blizu. Jupiter je u okularu teleskopa izgledao fantastično, kao panceta sa tucet slojeva. Nikada nisam tako jasno vidio Crvenu pjegu, koja je bila fantastične izražena svojom narančastom bojom. Tu je ta razlika između dobre i odlične optike u teleskopu, u kontrastu, a to se najviše vidi u bojama na planetima i sitnim zvijezdama. Bio sam toliko oduševljen da sam osim skice morao snimiti i video za svoje ADI-jevce kako bi ih pokazao što se sve vidi.

Skica Jupitera

Skica Jupitera nastala 27.12.2023. oko 18:40UT

I na kraju, šećer! 29.12. sam za kolege iz nove firme organizirao promatranje kroz teleskop. Unatoč očajnoj prognozi se razvedrilo baš kad je trebalo i imali smo 2h odličnog druženja uz teleskop. Pridružili su nam se i susjedi iz lokalnih vikendica tako da se u jednom trenu u redu za teleskop našlo 20tak ljudi. Bilo je na kraju to spontano i odlično promatranje. Hvala Marku što je s laserom pokazivao zviježđa ljudima i preuzeo teoretski dio priče dok sam se ja bavio teleskopom i ljestvama. Lijepo je imati nekog s kim možeš na blef odraditi vrhunski posao u neočekivanim situacijama.

Vama svima hvala na čitanju u 2023. i neka Nova 2024. svima bude najbolje godina koju smo do sada doživjeli!

(Visited 1 times, 1 visits today)