Nadao sam se kako će biti vedro u subotu da nabacim jedno cijelonoćno promatranje. Nije bilo. Nekakav zli oblak se namjerio nad naše krajeve, nije se micao s mjesta i samo se regenerirao. Vikend je tako otišao kvragu.

Ponedjeljak, druga priča. Jutro je krenulo oblačno, popodne se razvedrilo i nebo je bilo duboke, plave boje. Idealno vrijeme za lov na tamne fleke. Puhao je južni vjetar, ali lokacija na brdu kraj Kirina nudi zaklon od njega.

Podaci o promatranju

Broj promatranja 2024-006
Datum 05.02.2024.
Vrijeme 18:40 – 22:00
Lokacija Kirini
Temperatura 8°C
Vlažnost niska
Prozirnost loša
Granična magnituda 21.02
Seeing prosječan
Instrument Taurus 508/2153 Dob “B.A.T.”

Kada sam krenuo s posla skroz druga priča. Sa sjeverozapada je prišla tanka naoblaka, prozirna, ali opet prisutna, taman da pokvari nebo. Satelitska je davala li-la prognozu, kao raspast će se, ali nisu se raspadali. Unatoč svemu otišao sam na brdo i odlučio postaviti teleskop bez obzira na sve. Večeras je bilo manje blatno, iako je auto skoro pa grezao na usponu.

Prvo bih pohvalio stol za kampiranje iz Decathlona. Priuštio sam si normalan stolić, 60×80 plohe sa sklopivim nogama. To je čudo, čovjek ne zna koliko mu nešto nedostaje u životu dok ne proba. Sada sve imam pri ruci i ne moram čučnuti svaki put, zapravo moram, ali lakše je.

Promatranje

Postavio sam stol, teleskop, odradio kolimaciju i krenuo promatrati. Oblaci su zafrkavali, ali carpe noctem, što mi drugo preostaje. Prvo sam naciljao komet 144P/Kushida, koji se smjestio u „špici“ Hijada.

103x: Sjajan, okrugao oblak. Jezgra je veoma slabi disk, odmaknut desno od geometrijskog središta.

139x: Ništa novo, procjenjujem promjer kometa na 2.5 luč. minute

Nakon kometa okrenuo sam na Orionovu maglicu kako bih docrtao detalje na skicu koju sam neki dan objavio. Zaključak je da sam skicu loše precrtao s papira pa sam vikend posvetio u brušenju vještina. Skicu M42 ću ponovno precrtati i to ovaj put u A3 formatu kako se ne bih mogao izvlačiti na „premalen mi je papir“. Skiciranje Trapeza i neposredne okolice sam odradio na 320x. Seeing je bio kupusast, peta zvijezda Trapeza se jedva vidjela, ali da, ima mnoštvo detalja koje nisam ucrtao ili ih je trebalo bolje rafinirati.

Nakon završetka s Orionovom maglicom, na koju sam potrošio valjda 4h promatranja od početka godine, okrenuo sam se do NGC 1999 ispod nje. Kroz teleskop se vidjelo sljedeće:

160x: Veoma sjajna, okrugla mrlja sa zvijezdom u sredini. Usudio bih se reći da je zvijezda prigušenog sjaja od maglice. Tik do zvijezde na lijevo je tamna regija u obliku zrcalnog slova „C“.

320x: Na većem povećanju ništa novo u maglici, samo je tamna regija iz slova „C“ doživjela metamorfozu u slovo „T“ malo gore lijevo od središnje zvijezde.

Za početak skiciram NGC 2174 koju sam prošli put promatrao, a potom sam odlučio sam riješiti sektor neba istočno od Oriona, na granici s Jednorogom. Sektor koji sam na kraju promatrao je od RA 06h 00m DEC +00° 00′  do RA 06h 20m DEC +06° 00′

Skica maglice NGC 2174

Istočno od Oriona

Abell 13

160x: Ne vidim ništa u okularu, samo zvijezde.

160x OIII: Jedna zvijezda je ostala gotovo netaknutog sjaja nakon umetanja filtera. Sumnjam da je ona maglica.

495x OIII: Možda vidim disk, ali ne mogu procijeniti da li je to kupusastog seeinga ili je stvarno maglica u pitanju. Promatranje okolnih zvijezda, da vidim imaju li sličan disk, ne daje konkretan odgovor.

Kasnija provjera otkriva da sam „omašio ceo fudbal“. Abell 13 je vizualno nevidljiva.

NGC 2143

160x: Trapezasta formacija zvijezda od 20tak zvijezda koje pokazuju veću razliku u sjaju. Na široj stranici „trapez“ se nastavlja u nitmana zvijezda lijevo i desno. Jednoliko je gust, prosječno izdvojen iz pozadine.

NGC 2202

160x: Nakupina od približno 20 zvijezda, ovalna, prosječno izražena iz pozadine. Pojedine zvijezde su velikog raspona u sjaju. Skup je jednoliko gust.

NGC 2186

160x: Dobro izražena grupa zvijezda unutar trokuta od sjajnijih zvijezda. Skup ima cca 30 tak zvijezda, gust je i dobro izdvojen. Pojedine zvijezde se umjereno razlikuju po sjaju.

NGC 2180

160x: Velika, rasuta nakupina zvijezda, slabije je izražena u odnosu na pozadinu. Skup se sastoji od 50 zvijezda, sve su bijele (ili blijede) i većeg raspona u sjaju. Skupom dominira lanac zvijezda u obliku „kuk“ ili zrcalnog slova „J“ s tim da je u unutar same „kuke“ sjajna, samotna zvijezda.

Dias 2

160x: Nakupina od 20 tamnih zvijezda, prosječno izražena. Skup na prvu izgleda kao dva lanca tamnih zvijezda koja se presijecaju, ali pažljivo promatranje otkriva dolje desno grupaciju zvijezda pa cijeli izgleda kao „sjekira“.

STF 855

160x: Dvostruka, a možda i trostruka zvijezda. A i B su bijele boje, razmaknute oko 1 luč. minutu u smjeru 3.5h i oko 1.5 magnitude razlike u sjaju. Treća, C zvijezda, ako je dio sustava, je znatno tamnija, barem 3 magnitude od A i udaljena 3.5 lučne minute u smjeru 4h.

Ferrero 11

160x: Slabije izraženo jato od 40 zvijezda s većim rasponom u sjaju, ovalno. Proteže se oko 2/5 vidnog polja, tj. 10 luč. minuta. Najsjajnije zvijezde čine luk na gornjem dijelu skupa.

Blizanci

Nebo je i dalje puno oblačne kenjave i nikako da se razvedri. Satelitska snimka ne obećava. Iako mi se nebo zbog refleksija od oblaka čini svjetlo, SQM mjeri gotovo pa uobičajenih 21.02 mpas. Završavam sektor i odlazim malo do Blizanaca.

Kastor

160x: Lijepo i jasno razdvojene žute zvijezde sličnog sjaja. Baš zgodna dvostruka zvijezda.

Atlas pokazuje ispod Kastora tri galaksije: IC 2193, IC 2196 te IC 2199. Odlučio sam ih provjeriti.

IC 2196

225x: Tamna, malena, ovalna mrljica. Umjereno svjetlija prema sredini, ali nema jasnu jezgru.

IC 2199

225x: Tamna, ovalna 3:1, malena mrljica. Blago je svjetlija prema sredini, nema jasnu jezgru, već je sredina jednolikog površinskog sjaja.

IC 2193

225x: Veoma tamna, okrugla mrljica, umjereno velika. Ima nejasne rubove, blago je svjetlija prema sredini. Sjaj okolnih zvijezda je donekle skriva.

NGC 2371/2372

320x: Sjajna maglica, pravokutna na prvi pogled, okomito postavljena u okularu s dvije jasno vidljive kvrge na krajevima. Gornja kvrga je manja, trokutasta sa „špicom“ okrenuta prema unutra. Donja kvrga je tamnija, veća, izgleda kao kružni isječak ili zaobljeni trokut. Između njih je tamna središnja zvjezdica maglice.

Prema podacima koje pronalazim, središnja zvijezda je m=15.4 O spektralnog tipa.

Iznad, a južnije od Sjevernjače

Oblaci zezaju, ruše mi moral. Skoro sam otišao kući, ali na kraju ipak odlučujem kako nisam mlakonja i da mi neće vodena para pokvariti noć. Okrećem prema najčišćem dijelu neba – oko Sjevernjače. Odlučujem riješiti sektor tamo koji se pruža od RA 06h 00m DEC +82° 00′ do RA 12h 00m DEC +90° 00′

Ima iznenađujuće zgodnih objekata ovdje.

UGC 3528A

320x: Ekstremno tamna, malena mrljica bez detalja. Trokut sjajnih zvijezda ispod galaksije.

NGC 2276

248x: Tamna, velika, blago ovalna mrljica nejasnih rubova. Niskog površinskog sjaja.

NGC 2300

248x: Svjetla, okrugla, malena mrljica. Ima veoma sjajno središte, ali bez jasne jezgrice već samo se ističe središnja regija i tamna atmosfera oko nje.

IC 455

248x: Tamna, manja mrljica sa sitnom, umjereno izraženom središnjom regijom. Oko sjajnijeg središta se pruža tamnija atmosfera.

IC 469

248x: Tamna, ovalna 4:1 mrljica, veoma blago svjetlija u sredini, na momente kao da vidim zvjezdoliku jezgricu.

UGC 3993

248x: Veoma tamna, malena, ovalna mrljica 3:2. Blago je svjetlija u sredini, iznad nje je dvostruka zvijezda.

NGC 2268

248x: Sjajna, veća mrlja, duguljasta 3:1. Nema središnju regiju već ima sjajnu prečku po dužoj osi. Na momente mi izgleda kao zrcalno „S“.

IC 442

248x: Malena, sjajna, okrugla mrljica. Svjetlija prema sredini.

IC 512

248x: Veoma tamna, ovalna mrljica nejasnih rubova.

S IC 512 potpisujem kapitulaciju i počinjem se spremati. Dojadila mi borba s oblacima. Iz nekog čudnog razloga, SQM mjeri 21.12 mpas iako je nebo puno svijetlih oblaka. Prilikom spremanja teleskopa, kad sam već pokvario noćni vid, pogledao sam prema Betelgezu i bio je prekrasno crven. Ne pamtim da ga često vidim tako izražene boje.

Kada sam došao kući sat i pol kasnije, naoblaka je popustila.

(Visited 1 times, 1 visits today)