Kaj sam sinoć doživio, to je za ne vjerovat.

Odem isprobati novu lokaciju za promatranje, 15min vožnje je dalje od postojeće i znatno dalje od Zagreba. Trebalo bi nebo biti dosta bolje na njoj jer nema naselja većeg od 500 ljudi u krugu 5 km. Lokacija je kapelica na laganom uzvišenju pri rubu sela.

Parkiram se fino kraj kapelice, postavim teleskop, kolimiram i krenem gledati Saturn dok sam čekao da zađe Mjesec. Sreća nije dugo trajala. Krene susjed svijetliti, upali neki mega reflektor koji ima na stupu i čujem komešanje u daljini. Dolazi on za 2-3 minute u pratnji žene i psa, svjetli lampicom i pita što radim.
Objasnim mu da gledam teleskopom i pitam hoće to njegov reflektor biti upaljen cijelu noć, jer onda sam bez veze dolazio. Njega taj odgovor nije usrećio jer mi je rekao da je pozvao policiju, da sam ja na privatnom zemljištu itd… Začuđeno odgovorim da je ovo crkveno zemljište, nikako privatno. Spusti se on 50m s brda kad eto džipa, penje se do mene na brdo i iz njega izlazi u gaćama neki debeli lik, valjda lokalni šerif, i govori mi da se kupim doma ako ne želim frku. Rekoh da se već spremam jer ionako vidim da od promatranja tu neće biti ništa. U međuvremenu vidim da se pale svjetla po kućama, cijelo selo se uznemirilo pa sam u roku par minuta odmaglio iz te zabiti.

Osnovne informacije

Broj promatranja 2016-07
Datum 10.07.2016.
Vrijeme 23:45 – 00:50
Lokacija Gornji Hruševec
Temperatura 20°C
Vlažnost niska
Prozirnost vrlo dobra
Granična magnituda
Seeing ispod prosjeka
Instrument GSO 300/1500 Dobson “Tristač”

Promatranje

  • NGC 6790, PNEB, m=10.5, Aql

143x: Nisam uspio vidjeti objekt. Tražio sam i tražio maglicu ali nisam je našao. Čak sam vidio nešto što je moglo biti mutna zvijezda ali OIII filter nije ništa otkrio.

  • NGC 6760, GC, m=9.0, Aql

143x: Sjajna ovalna mrlja, vidim nekoliko zvijezda u njoj ali vjerojatno te zvijezde nisu dio skupa. Jezgra skupa je velika, rekao bih i romboidna. Nisam uočio granulaciju. Mrljica oko 2 promjera skupa zapadnije.

214x: Manje više skup izgleda jednako samo je sada u sjajnoj jezgri vidljiva granulacija.

  • NGC 6749, GC, m=12.4, Aql

143x: Ništa, možda naznaka neke magličnosti ali nisam siguran. Idem provjeriti na višem povećanju.

214x: Na mjestu “neke magličnosti” uočio sam nešto što na momente izgleda kao mutni disk. Naknadna provjera u Cartes du Cielu otkriva da je ta magličnost uistinu skup.

  • Messier 17, NEB, m=6.0, Sgr

143x: Skicirao sam maglicu kroz OIII filter. Nisam baš zadovoljan rezultatima, ispala je na skici kao neki puž. Seljaci s početka večeri su me nasikirali i otjerali mojo.

(Visited 38 times, 1 visits today)