Motivacija

Prije par danas su dečki bili na Petrovoj gori pa mi je Saša spomenuo kako je pokušao snimiti Uran.

Kada sam stavio brojeve na papir shvatio sam da bih ja mogao isto snimiti planet, koristeći ASI120MC kameru, 2.5x Barlow i SkyWatcher 300/1500 GoTo Dobsona. Imao bih dosta fokalne, a opet f broj ne bi bio tako veliki da moram koristiti duge ekspozicije.

Pogledao sam situaciju Cartes du Cielu i vidio kako će Uran tek oko 22:30 biti na pristojnoj visini nad horizontom. Trebalo je nekako do tog vremena ubiti vrijeme…

NGC 7662

Odluka je pala na pokusno snimanje NGC 7662. Bila je visoko nad horizontom, u idealnom položaju za snimanje. Usmjerio sam teleskop, centrirao je u kadru i započeo snimanje. Prvi frameovi su obećavali pa sam postavio SharCap da snimi barem 5000 frameova. Ekspozicija je bila 0.6 sekundi, gain 100, fokalna 1500 mm.

Kako se maglica približavala zenitu tako je bila sve bliže “Dobson hole”, dijelu neba gdje je teško pratiti ALT-AZ montažama. I meni je tako u jednom trenu praćenje podivljalo. Otišao sam po kontroler da napravim korekcije, ali u mraku sam zapeo za onaj od napajanja teleskopa i prekinuo ga na 0.1 sekundu, dovoljno da se SynScan resetira. Poludio sam!

Fotografija maglice NGC 7662

Fotografija planetarne maglice NGC 7662

Almach

Nakon ponovne kalibracije GoTo, shvatio sam zašto je montaža poludjela. Prebacio sam se zato na zvijezdu Almach, Gamu Andromede. Prekrasno je izgledala na ekranu pa sam je snimio nabrzaka, ekspozicije su bile samo 1/100 sekunde uz Gain 65. Na kraju je rezultat odličan. Nisam htio preeksponirati zvijezde da mi se ne izgube boje. Komponente ove dvostruke zvijezde razmaknute su 9.6″, otprilike 1/5 promjera diska Jupitera, ili kao da gledate kovanicu od 5kn na 500m udaljenosti.

Dvostruka zvijezda Almach

Dvostruka zvijezda Almach

Uran

Na kraju je na red došao Uran. Probao sam snimiti planet na 1/15 sekunde ekpozicije, Gain 100, ali čini mi se da je u onom ponovnom kalibriranju montaže otišla kolimacija. Sjećam se da kako sam sve radio brzo, da smanjim gubitke, primio teleskop za kraj cijevi malo jače i pritom čuo “škljoc”, valjda je jedna od šina sjela na svoje mjesto taman da razvali kolimaciju.

Na kraju sam, onako iz “sporta” postavio kameru da snima 1/30 sekunde s Gainom 100. Snimilo se 8000 frameova a konačan stack je uključivao 20% najboljih. Obradu sam izvršio u PIPP, odličan program, a potom sam stackiranje odradio u Autostakertu i malo prčkao po waveletsima u Registaxu. Konačan rezultat je resempliran 2x kako bi disk planeta dobio na dimenzijama.

Fotografija Urana

Akvamarinski disk Urana

Škola

Lekcije koje sam naučio su sljedeće:

  • Bježi od zenita s Dobson montažom
  • Prpipazi na kablove
  • Osposobi kontroliranje teleskopa preko računala
(Visited 59 times, 1 visits today)