Večeras se malo promatralo, ništa posebno.

Išao sam na svoju standardnu lokaciju za krate “astro izlete” – Gornji Hruševac. Nebo je u početku bilo dobro, ali kasnije kao da se lagano pokvarilo. Ipak, nakon tri mjeseca neaktivnosti bilo je lijepo vidjeti Oriona i ekipu.

Bez alata nema zanata pa je tako večeras po valjda stoti put bio Tristač, izvana pohaban ali iznutra obnovljen 30cm teleskop. Bacio se pogled na Orionovu maglicu, malo se skakalo po Messieru 35 i okolnim zvjezdanim skupovima, a pred kraj sam se namjerio na komet 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova.

Komet je nedavno prošao blizu Zemlje i bio je vidljiv u dvogledu pa sam kroz Tristača očekivao show. Umjesto showa dočekala me friška figa! Prvo sam tražio komet ali ga nisam vidio na zapisanim koordinata, onda sam si od silne muke u mraku pokvario noćni vid i prčkao po mobitelu kako bih našao gdje je točno. Neka web stranica, prva s liste kada guglate “zima mi je u mraku i tražim komete” pokazala je da je komet par stupnjeva istočno. Tražio sam ga i tamo ali ništa. Na kraju sam se opet vratio na prvotnu lokaciju i opazio slabo, nejasno zamućenje kraj 3 zvjezdice u nizu. Četvrta zvjezdica u nizu je bila jezgra kometa a oko nje se vidjela slaba koprena. Ni mijenjanje povećanja nije pomoglo tako da komet nikako nisam mogao okiti epitetom “lijep”. Jednostavno je bio tu i ništa više. Možda na kraju nije bio spektakularan, ali će ipak biti dodan mojoj zbirci viđenih kometa pod rednim brojem 19.

Do sljedeće vedre noći.

(Visited 13 times, 1 visits today)