Što rade astronomi po danu i dok luna piči? Budu ludi! Tako sam otišao do Petrove gore u podne.

U nedjelju 6.5. sam se s Josipom zaputio do Petrove gore. Kako je to vožnja od 200+ km, odmah sam si večer prije postavio neka pravila: nema forsanja, kada herc skoči preko 160-165, usporavaš, usponi su iznimka. Nakon lokalne biciklističke trke sam zaključio da imam noge ali nemam mentalne discipline pa sam sklon udaranju glavom u zid.

Na put se krenulo u 8:25 ujutro, bilo je oblačno, ugodnih 18°C. Malo sam kasnio s polaskom, jer sam se u 9:30 trebao naći s Josipom u Starjaku, do kojeg imam 28 km. Nije to problem stići u sat vremena, ali mantra dana je bila „umjereno“.

Došao sam na Starjak na vrijeme a kad nema Josipa, došao je nakon 10tak minuta. Konačno sam taj koji ne kasni. Pozdravili smo se, popričali, neki su zapalili pljugu i za 10 min smo krenuli prema Lasinji. Bilo je oblačno, na spustevima kroz šumu malo prohladno, ali za tren oka smo prešli Kupu. U Lasinji smo obnovili zalihe vode i krenuli u Banijske hupseraje, jer Vukomeričke nam nisu dovoljne. Gore, dole, gore, dole i nakon 25 km kroz većinom pusti kraj izbili smo na Vrginmost. Tamo smo okrenuli prema Vojniću. Prometa nije bilo, temperature oko ugodnih 22-24°C i kilometri su samo išli. Spust u Vojnić je bio fantastičan i stvarno je potrebno neku cestu proći biciklom da bi je čovjek upoznao, jer sam valjda 10tak puta vozio autom u tom smjeru i nikada taj spust nisam doživio kao nešto posebno.

Čik pauza kod Vrginmosta

U Vojniću smo okrenuli prema Petrovoj gori. Iz iskustva sam znao kako je u početku uspon mlak a onda u jednom trenu ugrize. Prošli smo LD Muljavu i krenuli na vrh. Priroda krasna, šuma je „divlja“ u odnosu na Sljeme, samo je cesta kao na spustu sa Sljemena – mozaik zakrpa i pukotina. Nakon jednog zavoja, dotad mlaki uspon od 3-4% pretvorio se u rampu od 8%. Svakih minutu-dvije sam prebacio na veći ring na kazeti i uskoro sam otkrio da ih više nemam. Iza sam prašio na 32 a i dalje je bilo teško. A ništa, shut up legs i idem do vrha. Prije vrha ima mali spust i onda zadnja 10% rampa do samog spomenika. Kada sam došao na spust htio sam naprijed prebaciti u veći ring i tu otkrivam kako sam cijelo vrijeme grindao s 50-32. Uopće nisam razmišljao o prednjem ringu, samo sam se po kazeti vozio. Nažalost, nije to jedino silovanje lanca s ove vožnje.

Na vrhu postapokaliptični prizor. Kako sam gore godišnje 5-10 puta, redovito, prizor me nije iznenadio ali Josip se pošteno isčuđavao. Spomenik Vojina Bakića, fenomenalno djelo arhitekture i umjetnosti bez obzira na ideologiju, stoji zapušten i dominira nad vrhom. Nažalost, OiV su na 37m visoki spomenik nasrali antene, odašiljače, repetitore i ostalu skalameriju i tako, unatoč protivljenu ministarstva kulture, nagrdili umjetničko djelo. Neke firme su države u državi ali otom, potom… krivi forum.

Panorama s vrha Petrova gore

Na vrhu

Nakon kraćeg razgledavanja sjurili smo se u Muljavu na ručak. Krknuo sam ćevape i salatu, njih sam zamislio kao dugotrajni izvor energije, a kao „šut“ su poslužile palačinke sa sladoledom i šumskim voćem, specijalitet Muljave. Nakon objeda sjeli smo nazad na vrance i jurili ka Vojniću. Tu smo već imali 120km u nogama i možda sam malo umor osjetio, ali nisam si to htio priznati. I dalje sam se strogo pridržavao mantre ispod 160 BPM.

Prolazimo sela i izbijamo na Tušilović, tu se uključujemo na D1 i krećemo ka Karlovcu. Par km kasnije stajemo na piš pauzu. Provjeravam mobitel i vidim da je Gusta (kolega biciklist) zaspamao Wapp grupu fotkama kiše. Oprala ih je negdje u Vukomeričkim. Provjeravam meteorološke radare, glavni alat pri gatanju iz graha, i otkrivam kako prema nama ide oblačak sa slabom kišom. Obaviještavam o tome Josipa ali on baš nije uvjeren u moju prognozu jer se “razvedrava”. U Vukmaničkom Cerovcu skrećemo s D1 i krećemo prema selu Skakavac. Ni 10 minuta nakon skretanja eto prvih kapi. U nekom selu pronalazimo autobusnu postaju i skrivamo se u nju. Krene lagani pljusak koji pada sljedećih 15tak minuta. Opažaju nas pritom lokalci i nude vodom i kavom. Kavu odbijamo ali priliku za napuniti bidone ne propuštamo. Nakon toga po mokroj cesti krećemo dalje.

Do Skakavca dolazimo bez problema, produžujemo prema Banskoj Selnici. Pritom u daljini vidimo plavo-sivi prijeteći oblak. Stajemo na mostu preko Kupe, provjeravam radare i ne piše nam se dobro. Stvorila se neka pruga oblaka i konstantno se u njoj rađaju pljuskovi koje vjetar tjera u našem smjeru. Kako smo usred ničeg, sjedamo na bajkove i šibamo do sela Šišljavić, gdje se skrivamo pod strehu vatrogasnog doma. Dvije minute kasnije eto kiše….

Oblak koji nas je počastio kišom

Prošlo je 20 minuta, Josip puši već 2. ili 3. cigaretu, a kiša ne staje. Radar nije optimističan. Mi smo već na 160. km vožnje, 17:25 je i ako ne krenemo, ulovit će nas noć a kiša ne mora prestati do tada. Odlučujemo popiti metak, sjedamo na bajkove i izlijećemo na kišu. Prvih 5, možda 10 minuta je stvarno kiša bila neugodna, ohladite za čas, kapi bockaju, ali kada su nam se natopile cipele vodom a mi se ugrijali, postalo nam je svejedno. Sljedećih 45 minuta vozimo po kiši, prolazimo Pisarovinu i skrećemo prema Zagrebu. Dva kilometra prije Starjaka kao da je netko povukao crtu i rekao „iza ove linije nema kiše“. Ceste suhe, a mi mokri. U Starjaku smo oko 18:15, na 185. km. Tu se odvajamo, Josip za Zagreb, ja za Veliku Goricu. Tek kad nemam s kime pričati čujem kako mi je lanac suh. Kiša je isprala svu mast s njega i on cvili tako glasno da me duša boli dok vrtim pedale. Ipak, doma stižem za sat vremena s 210. km u nogama. Nisam bio ni umoran, noge su se super osjećale te sam bez problema sve stvari s bicikla iskrcao i pospremio ga u garažu. Inače te stvari ostavim za sutra jer budem izbijen i nemoćan za bilo što osim disanja.

Uskoro nakon dolaska kući stižu poreku u Wapp grupu, Gustu i ekipu je kiša potjerala u birtiju. Sjede, piju te već sat i pol čekaju da prođe…. Teško žabe u vodu nagovorit.

 

(Visited 10 times, 1 visits today)