Otkud početi?

Sve je počelo još prije par godina kada sam naletio na odlično NASA-ino izvješće iz 1974. o postignućima misije Mariner 9. Početak izvješća je imao fantastične podatke o istraživanju Marsa prije svemirske ere. Odmah sam se zaljubio u taj tekst jer je u njemu jasno prikazana revolucija u razmišljanju koja je kasnije dovela do revolucije u znanosti.

Ponesen opozicijom Marsa počeo sam pisati članak o istraživanju Marsa prije svemirske ere. Članak je nabujao na respektabilan broj stranica pa mi je na pamet pala ideja da tome pridružim svoje dnevnike promatranja. Dnevnici promatranja su sami po sebi bili bez konteksta pa je trebalo ubaciti neki prigodan tekst zašto to radim. Kada sam njega napisao, trebalo je opisati metode rada, kako nastaju skice itd… Ako imam skice cijelog planeta zašto ne napraviti kartu planeta i to opisati?

Tekst po tekst i s originalnih 7 stranica sam došao do 40. S rastom stranica su se probijali rokovi. Prvi je bio 1. prosinac 2018., potom “objavit ću to do nove godine”. I taj se rok probio. “Ma riješit ću to na godišnjem do Tri kralja” – probio rok. Na kraju je knjiga dovršena pred kraj siječnja. Nije mi se forsirao rad na knjizi jer sam je htio napraviti iz gušta. Uz to, tu je i redovito tipkanje materijala za Zvjezdoznance, a to je zadaća koja mi ove sezone emitiranja sve teže pada.

Nakon gotovo 6 mjeseci rada tu je moja knjižica o opoziciji Marsa. Nadam se kako će vam biti zanimljiva, a svoje komentare slobodno napišite ako primijetite grešku, zatipak ili slično. Ovo je prvo izdanje a siguran sam da će ih biti još nekoliko, dok se sve ne ispegla.
Potrudio sam se pročitati više puta napisano, pročešljao sam većinu grešaka, ali uvijek nešto promakne. Od velike je pomoći bila Viki, koja se pobrinula da budem donekle pismen u knjizi. Veliko joj hvala na trudu.

Knjigu ste slobodni distribuirati, kopirati, printati, uvezivati pod fer uvjetima, tj. da ne zarađujete na njoj. Velik dio materijala u knjizi došao je iz slobodnih izvora, a Zvjezdopisi su slobodna stranica gdje dijelim iskustva i znanja besplatno. Iz tog razloga želim da i knjiga bude besplatna svima koji su zainteresirani.

Hvala na čitanju!

Preuzmite knjigu

 

(Visited 25 times, 1 visits today)