Rad od doma je meni osobno loše iskustvo. Jedina prednost koju sad vidim u njemu je što ne gubim svaki dan 1.5 do 2h na put do i s posla. To mi otvara neke nove mogućnosti, poput brzih odlazaka na promatranje. U prilog toj mogućnosti ide i odluka da se u sklopu samoizolacije zbog COVID-19 smijemo kretati samo unutar područja nadležnosti Policijske postaje Velike Gorica, kojem pripada i Pokupsko Cerje. Čini se kako za sada mjere samoizolacije i ograničavanja kretanja neće imati utjecaja na moje aktivnosti. Da se razumijemo, na promatranju sam solo, podalje naseljenog mjesta.

U petak sam se zaputio na kraće promatranje. Zbog pomicanja sata astronomska noć počinjala je tek u 21:25 tako da nije bilo žurbe. S druge strane Mjesec je izlazio u 22:50, tako da lov na deepsky objekte neće potrajati. Nekako nisam bio raspoložen za češljanje neba za tamnim flekama kako bih ovdje napisao još jedan izvještaj pun riječi mala, sitna, tamna, veoma tamna, nejasna, bezvezna i tako dalje. Baš sam bio raspoložen za skiciranje. Još na prethodnom promatranju počela me kopkati ideja da skiciram kuglasti skup Messier 3 i to sam si postavio za radni zadatak ove večeri.

Na teren sam došao malo prije 21h pa sam na miru mogao postaviti teleskop prije početka astronomske noći. Prilikom postavljanja otkrio sam da mi je imbus ključ ostao uglavljen u šarafe nosača sekundarnog zrcala od prošlog promatranja. „Pa di mi je pamet?!“ – rekao sam sebi. Kad je ključ već bio tu, odmah sam pristupio kolimaciji koju sam utjerao kao mak na konac. Sljedeći zadatak je bilo upucavanje GoTo-a i tu su stvarni prošle glatko pri kalibraciji, ali kako sam se večeras spustio malo niže po puteljku da me ne tuku svjetla automobila s glavne ceste, teren je bio više nagnut i to mu se nije svidjelo. Kasnije je GoTo bio dosta mušičav. Kada sam postavio sve shvatio sam da zbog okolnih stabala neću moći baciti pogled na komet Atlas.

Kada sam tehniku uglazbio i bio spreman za promatranje, pogledao sam na nebo i ugledao baražnu paljbu svemirskog smeća zvano Starlink. Gledao sam ih par minuta kako šibaju nebom kao zvjezdice 4. magnitude od Venere, kroz zviježđe Kočijaša pa ispod Polluxa u Blizancima i kroz Raka do malo ispod Lava, gdje su nestajali u sjeni. Brzo su mi dojadili jer sam ljut što će privatna zarada upropastiti nebo svima na Zemlji, kao da nije dovoljno što imamo posla s pošasti zvanom LED javna rasvjeta. Otkako je Musk počeo to smeće lansirati, izgubio sam entuzijazam prema uspjesima SpaceX-a.

Osnovne informacije

 • Broj promatranja:                2020-05
 • Datum:                                  10.04.2020.
 • Vrijeme:                                21:20 – 22:40
 • Lokacija:                               Pokupsko Cerje
 • Temperatura:                       10°C
 • Vlažnost:                              Niska
 • Tlak:
 • Prozirnost:                           Prosječna
 • Granična magnituda:         21.20 mpas
 • Seeing:                                 Prosječan
 • Instrument:                          300/1500 GoTo

U opisima vrijede sljedeće kratice:
HYP – okular iz Baader Hyperion (68°)
PL – okular iz serije SkyWatcher Planetary (58°)
UW – okular iz serije SkyPanorama (82°)
OIII – filter Baader OIII 2“ (50.8mm)

Skiciranja i promatranja

U 21:15 sjeo sam za teleskop, naredio GoTo-u da ga okrene prema kuglastom skupu Messier 3 i krenuo sa skiciranjem. Nekako mi je bilo teško pogoditi oštrinu sliku, kao da atmosfera nije bila najmirnija, a pamtim skup kao svjetliji. Unatoč tome što je SQM mjerio 21.18-21.20 mpas, falilo mi je ono nešto da prizor u okularu bude odličan. Zanimljivo je da tek kada se promatrač upusti u detaljno promatranje objekta da postane svjestan koliko malo ili puno vidi. Nisam jedanput napisao da u M3 vidim stotine zvijezda, ali prilikom ovog skiciranja baš sam pazio na pojedine zvijezde koje mogu razlučiti i na skicu sam ucrtao „samo“ 49. Nije mi se ni sam skup učinio tako granuliranim, a skrenuti pogled nije otkrivao one fine zvjezdice u vanjskim predjelima skupa. Falilo mi je večeras one vilinske prašine da skup rasturi. Ipak, skicirao sam ga kakav god da je večeras u okularu i rekao bih da je skica dosta vjerna predodžba skupa. Možda su ove pojedine zvjezdice u skupu previše istaknute u odnosu na ostatak skupa, ali to su finese. Kasnije kada sam usporedio skicu s fotografijama skupa vidio sam da sam raspored zvijezda po rubu skupa jako dobro predočio.

Kuglasti skup M3 u svom svom sjaju (ili nedostatku istog)

Skiciranje Messiera 3 potrajalo je dobrih 45 minuta i da se malo odmorim odlučio sam baciti pogled na par objekata u Velikom Medvjedu, koji je sada bio skoro iznad glave. Dobson montaža ne voli zenite pa sam NGC 3184 tražio par minuta. U glavi mi je zvonilo da je ovo spektakularna galaksija, ali kada sam je konačno našao nije to baš bio neki show. Na 214x izgledala je kao velika, veoma tamna mrlja s malo sjajnijim središtem. Skrenuti pogled otkrivao je da mrlja ima „nemirnu“ teksturu, možda sam čak i neke lukove koji se odmataju iz jezgre opazio u smjeru 6h i 12h, ali ukupni dojam je bio slab. Zanimljivost je zvjezdica koja se nalazi prividno u galaksiji na 8h u odnosu na jezgru.

Kako me NGC 3184 malo razočarala, odlučio sam se vratiti skiciranju. Sjetio sam se sjajne galaksije pune detalja – NGC 4631 u Lovačkim psima. Poznata je kao Galaksija Kit, jer izgleda kao plavetni kit iz profila. Naciljao sam ovo nebesko čudo i ostao šokiran koliko je galaksija u stvari velika. Na 214x razbacala se pola vidnog polja, tj. 11 lučnih minuta po dužini i 2 po širini. Rubovi galaksije su bili nejasni, posebno na gornjem dijelu, dok je donji bio bolje definiran. Vidio sam kako se u galaksiji nalazi više svijetlih regija, jedna na lijevom rubu i središnje zadebljanje koje je u svom krajnjem desnom vrhu imalo neki čvorić ili tamnu zvjezdicu. Tankom pukotinom je središnje zadebljanje bilo odvojeno od još jednog svijetlog oblačića koji se smjestio na desnom ekstremnu galaksije uz donji rub. Ispod NGC 4631 dao se vidjeti mali, veoma tamni oblačić ovalnog oblika i mrvicu svjetliji u sredini. To je prateća galaksija NGC 4627. Kada sam upio dojmove o galaksijama bacio sam se na skiciranje.

Galaksija Kit i pratilja joj NGC 4627

Završetkom skiciranja NGC 4631 ostalo mi je još 15tak minuta do izlaska Mjeseca. Htio sam ga potrošiti na promatranje Messier 64, ali GoTo je imao bijesne gliste i bacao me na krivu lokaciju. Nebu je falilo ono nešto pa galaksiju nisam uspio vidjeti ni u tražiocu pa da ručno odvedem teleskop do nje. Konačno sam u 22:40 rekao fajrunt i spremio se za polazak doma.

Slučajna otkrića

Naknadna provjera me šokirala da NGC 3184 nisam nikad promatrao! Moram tom dijelu neba oko Velikog Medvjeda pod hitno pažnju posvetiti.

Ista priča s NGC 4627, flekicom kraj NGC 4631.

Zanimljivo je kako od lovljena tamnih opskurnih fleka čovjek propusti objekte pred nosom.

(Visited 32 times, 1 visits today)