Prve noći na Mazinu skicirao sam dva objekta, maglice Messier 20 i NGC 7293. Prva je poznata još pod imenom Trifid (Trorežanj), a druga kao Helix (Zavojnica). U ovom tekstu ću napraviti manji osvrt na Trifid.

Maglica se smjestila u zviježđu Strijelac (Sagittarius) i najbolji period za promatranje maglice je u drugoj polovici srpnja i prvoj polovici kolovoza. Prije ovog perioda je dan predug, morate čekati ponoć, a nakon perioda maglice je već previše na zapadu, tj. ne kulminira okom astronomske noći. Sama maglica je veoma sjajna, da se već u dvogledu uočiti kao „atmosfera“ oko zvijezde, ali tek u teleskopu počinje pokazivati svoju pravu, prekrasnu narav. Već 20 cm teleskop uspijeva otkriti tri režnja maglice i tako otkriti zapravo kako je ona dobila ime. Veći teleskopi čine te režnjeve lakše uočljivima te otkrivaju varijacije unutar same maglice.

Maglica Trifid je kombinacija emisijske i reflektivne maglice, rodilišta i skupa mladih zvijezda. U središtu maglice svojim sjajem dominiraju dvije, mlade, vruće zvijezde spektralne klase O7.5. Astrometrijski satelit Gaia procijenio je udaljenost tih zvijezda na 5150 svjetlosnih godina (1570 parseka), što Maglicu smješta na otprilike 1/5 između Sunca i središta Mliječnog puta. Na fotografijama s DSS maglica ima oko 18 lučnih minuta u promjeru, dok je vizualno skromnija, s dimenzijama od 11 x 8 lučnih minuta. Fotografski promjer maglice u kombinaciji s udaljenošću središnje zvijezde govori nam kako je stvarni promjer maglice oko 27 svjetlosnih godina.

U prilogu ovog posta se nalaze tri skice maglice. Prva je nastala na Škorića brdu povrh Mazina 6. kolovoza 2021. Maglica se pokazala u svoj svojoj krasoti i vjerujem da je ovo maksimum za 300 mm teleskop s obzirom na lokaciju i kvalitetu neba. Jasno se vidi dominacija središnjih zvijezda, tri režnja maglice kao i nepravilnosti u obliku pruga prašine koje odvajaju režnjeve.

Druga skica je nastala davne 2007. godine, kada sam već malo izbrusio svoje promatračke vještine. Kroz 200 mm teleskop moguće je jasno vidjeti režnjeve, ali nema toliko detalja kao na aktualnoj skici. Za kraj je tu i prva skica Trifida, koju sam napravio 2006., kada sam bio friški i vidi se da nedostaje detalja i finoće u skici, iako se osnovni oblik maglice jasno raspoznaje. Uzmite u obzir da sam te godine bio balavac s tek navršenih 18 godina. Napredak vidljiv u skicama potvrđuje moje uvjerenje kako je promatranje kroz teleskop vještina koju treba izučiti i onda održavati kroz niz godina, jer sa svakim promatranjem vidjet ćete više.

 

 

 

 

 

(Visited 101 times, 1 visits today)