Uvod

Sve je počelo tako da sam neke žice rezao, prespajao i spajao opet kako bih spojio neku bateriju s eBaya na napajanje teleskopa. Nakon tog kemijanja krenuo sam slagati teleskop. Umjesto uobičajenih 10min s kolimacijom kod Tristača, sada mi treba nekih 20tak minuta. Većina tog vremena potrošila se na transport novih sitnica, kablova, baterija i onda par minuta za kalibraciju (alligment). S promatranjem se startalo u 21:45.

Pogledao sam nebo nad glavom i kužila se malo Mliječna staza, što je čudo otkako mi je ulica ukrašena LED rasvjetom. Odlučio sam krenuti od objekata iz zenita, jer mi je jug prema osvijetljenoj ulici blokirala kuća do nekih 30° nad horizontom.

Promatranje

Unosim u kontroler M57 i kreće zujanje. Teleskop se parkira oko pola stupnja od maglice, ali ne na maglici. Ajde, ipak mi neće pobjeći gušt finalnog traženje objekta. Unatoč LP-u maglica se lijepo i jasno vidjela u punoj raskoši. Karakterističan oblik, sjajan obrub, ispunjena unutrašnjost, sve na što sam navikao vidjeti kod 57ice.

Imam priliku koristiti 300x, zašto to ne učiniti sada kada objekti ne lete kroz vidno polje. Maglica se razbacala preko 1/9 FOV (to bi bilo cca 1.3′), u obrubu postoje naznake kompleksnijih struktura koje se pod nebom iz dvorišta ne mogu jasno opaziti. Milina je imati maglicu centriranu drito u središtu pri ovakvom povećanju.

Test Lacerte UWAN 16mm okulara s 82°. Središnja trećina vidnog polja je oštra a ostatak je carstvo razvučenih zvijezda. Greška ima radijalnu simetriju pa pretpostavljam da je koma iako se ne bi smjela osjetiti pri ovim vidnim poljima. Na f/5 nema kruha s ovim okularem.
64x: Provjerio sam vjernog Hyperiona 24mm i on pokazuje slične performanse kao na Tristaču, tako da optika teleskopa nije upitna, već Lacerta okular.

M27: Krasna maglica, uvijek lijep prizor u okularu

Krećem u avanturu stavljanja OIII filtera. Imam 2″ filter koji sam šarafio na Tristaču na 2″ na 1.25″ adapter. Super je što onda mijenjate okulare a filter ostaje na teleskopu, što ubrzava i olakšava promatranje s njim. Takav adapter na SkyWatcheru nema navoj. Provjeravam produžnu 2″ cijev, ni ona nema navoj. Odlazim do Tristača po adapter, vraćam se i montiram filter na njega i ubacujem u teleskop. Otkrivam kako u kombinaciji s produžnom cijevi fokus mi je cca 2mm preduboko (preblizu zrcalu). Mičem produžnu cijev i otkrivam kako mi je onda fokus oko 10mm van raspona hoda fokusera. Ne moram napominjati da sam frustriran ovakvim stvarima. Treba nabaviti 2″ produžetak koji je kraći od ovog.

M15: Pri 143x sjajan i sladak kup zvijezda s nerazlučenom jezgrom. Uokviren s dvije zvijezde istočno. Prostire se oko 2/13 FOV-a, tj. oko 4.4′
Pumpam povećanje na 300x jer mogu! Skup se sada raširio na trećinu vidnog polja (~3.9′). Rubovi su puni zvjezdica ali jezgra je i dalje nerazlučena masa maglice. Na oko 6.5h ispod (sjeverno) na rubu skupa kao da postoji nekakva maglica. Kasnije provjera u planetarijima nije ništa otkrila.

NGC 6884: 143x – Ova planetarka mi se napila krvi na Tristaču. GoTo je doveo teleskop u blizinu i kada sam dotjerao položaj u okularu nije bilo maglice. Ali jedna zvijezda mi se učinila čudnom, malo mutnijom od ostalih.
Prebacujem na 300x i otkrivam kako je ipak slučaj o običnoj zvijezdi, ali polovinu vidnog polja iznad nje uočavam blago ovalni sjajni disk bez detalja. Konačno! U Tristaču sam je vidio samo kao “zvijezdu” koja ne gubi sjaj u OIII filteru, ali ovdje je to druga priča.

Pada mi na pamet testirati rezoluciju teleskopa. Sjećam se kako u blizini Altaira ima jedna zahtjevna dvostruka. Gledam atlas (da, on je nužan unatoč GoTo :p ) i otkrivam kako je Omikron Orla dvostruka. Gledam je na 300x ali izgleda kao jednostruka žućkasta zvijezda.
Kako sam pri kraju promatranja palim mobitel, guglam i otkrivam kako je u biti Pi Orla ta koja je zahtjevna. Okrećem teleskop 2-3° sjevernije i eto je. Teleskop ne samo da je razlučuje već u prostoru između dvije zvijezde ima mjesta za barem dva središnja najsjajnija diska difrakcijskog uzorka. Zvijezde su jasno razdvojene, samo im se difrakcijskih prstenovi preklapaju. Za zvjezdice koje su 1.4″ super performanse.

Na kraju gledam Double Double i završavam večer. Zvijezde su naravno bile jasno razdvojene.

Baterija je problem, voltaža joj je pala s 12.2V u 21:45 na 11.6 do 22:55
Očito si moram ponoviti mantru kako nema smisla kupovati baterije s eBaya i Aliexpressa

(Visited 29 times, 1 visits today)