Večeras sam se mučio s vremenom. Pri povratku kući s posla veselio sam se vedrom nebu pa sam pedalirao pojačanim tempom kako bih što prije došao kuči. Kada sam konačno došao, preskočio sam večeru i postavio teleskop. Bio je spreman za promatranje u 19:50 ali tada su se već oblaci navukli i onaj polumjesec, koji me tako mamio, se skrio.

Povukao sam se u kuću i u 20:30 opet izašao van, bilo je nešto oblaka ali dovoljno za uživanje. Postavio sam binoviewer, usmjerio ga ka Mjesecu i krenuo letjeti iznad površine. Vidjeli su se razni detalji, mnoštvo kratera, brda, tokovi stvrdnute lave i Rima Hudley, pradavno korito toka lave kraj mjesta gdje je sletio Apollo 15. Ali dok sam birao metu za skiciranje eto oblaka.

Lagano frustiran rekoh idem gledati dvostruke zvijezde, one su zahvalni objekti za uvjete loše prozirnost. Odlučim krenuti švrljati po Liri jer je bila u zenitu gdje se oblaci nisu pojavili. Krenuo sam od Epsilon Lire iliti “Double Double”. Ali dok sam nju fokusirao eto oblaka i u zenitu. Pa kasnije opet malo rupa, nešto oblaka, rupa, oblak itd… Odlučio sam se orijentirati na skiciranje dvostruke (u biti četverostruke) zvijezde. Skiciranje je potrajalo dok sam čekao da se oblaci izredaju na nebu. Kada sam dovršio skicu vidio sam da je blizu Delta Cygni, ali dok sam okrenuo teleskop prema njoj eto oblaka. Taman se tada Mjesec probio kroz oblake pa sam brzo teleskop preselio na njega, pogledao ga kroz binoviewer na 300x i onda se opet nacrtao oblak. U tom trenu mi je pukao film pa sam odlučio spremniti teleskop i reći fajrunt.

Dok sam spremio teleskop, prikupio opremu već se u potpunosti razvedrilo. Trebam li išta komentirati?

BTW, pokušao sam dočarati blago blijedožutu boju koju sam opazio u tri od četiri zvijezde koje čine Eps Lyr. Ako se zagledate primijetit će te kako je skica kolorizirana.

Skica dvostruke zvijezde Eps Lyrae

Skica dvostruke zvijezde Eps Lyrae

(Visited 11 times, 1 visits today)