Večeras sam primijetio rupu u oblacima nakon što sam došao s posla i provjerio satelitsku snimku. Prognoza je najavljivala takvo što, ali kroz dan su oblaci dolazili i prolazili kako nije bilo predviđeno pa sam pomislio da je skroz fulala. Ipak se izmjenjuju zimski i proljetni vremenski sustavi pa je za očekivati kako će vrijeme biti kaotično.
Kada sam shvatio da će biti vedro, brzo sam večerao i utrpao teleskop u auto. Cijela operacije bila je gotova do 20h i krenuo sam prema Pokupskom Cerju, 40tak km udaljenom mjestu za promatranje. Došao sam na teren u 20:45h i krenuo slagati stvari. U žurbi sam se čudio kako nisam ništa zaboravio… ili jesam! Po slaganju teleskopa otkrivam kako nisam ponio zvjezdani atlas. Što sad?! A ništa, ajmo koristiti GoTo.

Nebo je bilo dobro, SQM je pokazivao 20.95 mpas*, a do kraja promatranja 21.00. Ipak, bolje brojeve sam dobivao u Hotnji, koja je kilometražom i vremenski jednako daleko pa ću morati tu lokaciju opet izvidjeti. Ovdje je velika prednost što teleskop mogu postaviti 2m od auta i na taj način riješit se muke nanašanja 2×25 kg po livadama. Čini mi se kako nije velika cijena platiti 0.1 mpas za takvu komociju.

*mpas = magnitudes per arc second square (mag/arc sec2)

Osnovne informacije

Broj promatranja: 2018-03
Datum: 09.03.2018.
Vrijeme: 21:15 – 22:20
Lokacija: Pokupsko Cerje
Temperatura: 5°C
Vlažnost: niska, vjetrovito
Tlak:
Prozirnost: dobra
Granična magnituda: SQM 21.00
Seeing: loš
Instrument: 300/1500 GoTo

Promatranje

Nakon kalibracije montaže bacio sam se na promatranje. Prošli put je GoTo na ovoj lokaciji radio savršeno ali zato večeras je imao svoje mušice. Krenuo sam prvo s galaksijom NGC 2841, koja je bila visoko iznad glave. Teleskop je naciljao tamo gdje je mislio da je galaksija ali u okularu ništa. Pregledao sam sve u krugu ali nikakvu mrljicu nisam uočio. Kako bih vidio koliko montaža promašuje, okrenuo sam prema M51, poznatom objektu kojeg lako pronađem ako GoTo fula. Da imam atlas, ovakvih problema ne bi bilo.

 • Messier 51, GX Sa, m=8.40, CVn

65x: Jako lijepo se vidi s pratiljom. M51 ima sjajnu, izraženu jezgru i tamnu atmosferu oko nje. Kontrast u sjaju između jezgre i ostatka galaksije je velik. Atmosfera kao da je dislocirana pa je ima više prema lijevoj strani, gdje primjećujem i nekakvo “komešanje” u površinskom sjaju.

143x: Na većem povećanju jezgra se pretvara u sjajan disk utopljen u tamnu “atmosferu”. Jezgra je sitna, možda 1/7 promjera vidljivog dijela galaksije. U atmosferi primjećujem dva luka, jedan se proteže od 11h do 5h, tj. obrubljuje jezgru sa gornje i desne strane te se gubi polagano za završetku. Drugi luk je vidljiv ispod jezgre, od 7h do 11h i nalazi se na vanjskom obodu “atmosfere”. U sebi sadrži zvjezdicu, koja se u odnosu na jezgru nalazi na 1/2 radijusa i 9h. Promjer galaksije sam procijenio na oko 5.5′.

 • NGC 5195, GX Sb, m=9.6, CVN

65x: Sitnija od M51, sjajna s veoma sjajnom jezgrom, sjajnijom nego kod M51. Ima mali halo oko jezgre.

143x: Sitna, veoma sjajna jezgra i oko nje se pruža pravokutna magla u smjeru lijevo-desno (10h-4h). Okomito na tu maglu položena je ovalna atmosfera koja sve obuhvaća. Promjer galaksije sam procijenio na oko 1.5′.

Nakon što sam zauzdao GoTo krenuo sam opet na NGC 2841 (21:35).

 • NGC 2841, GX Sb, m=9.2, UMA

65x: Znao sam da će GoTo fulati pa sam se oboružao sa 1.2° vidnog polja. Naravno, promašio je pa sam malo vozio teleskop i našao galaksiju gore lijevo od mjesta gdje se on usmjerio. Već na malom povećanju je galaksija bila impresivna, sjajna i ovalna. Pokazivala je izraženu središnju regiju i teško uočljivu zvjezdoliku jezgru.

143x: Velika, jako ovalna magla položena od 10h prema 4h u okularu. Polagano joj raste sjaj i onda naglo skoči pri prijelazu u središnju regiju. Dimenzije galaksije procjenjujem na 3.8’x1.2′

214x: Veće povećanje ne otkriva nikakve detalje. Zvijezda u disku galaksija, koja se smjestila na 4h pri rubu diska, sada se lakše uočava.

Nekakvi oblaci dolaze na sjeverozapadno nebo. Kako nemam atlas nastavljam pregledavat pomalo zanemarene Messierove objekte.

 • Messier 64, GX Sab, m=8.5, COM

214x: GoTo je promašio, ali se galaksija vidjela u finderu pa sam brzo popravio usmjerenje. Galaksija je sjajna, velika, ovalna i pruža se preko 1/5 vidnog polja (3.2′). Krasi je sitna sjajna središnja regija sa zvjezdolikom jezgrom. Središnja regija je od 3h do 6h (dolje desno) obrubljena tamnim lukom čiji se rubovi ne vide jasno, ali se njegova prisutnost uočava.

143x: Manje povećanje ne otkriva nove detalje, zvjezdolika jezgra je sada izraženija.

 • Messier 105, GX E1, m=9.3, LEO

143x: GoTo opet promašuje ali sad sam već otupio na to. Popravljam položaj teleskopa jer u finderu vidim maglicu. Pri pogledu u okular otkrivam tri galaksije! M105 je sjajna, okrugla i zgusnuta prema središtu koje je veoma sjajno.

 • NGC 3371, GX E, m=9.9, LEO

143x: Desno od M105, slična izgledom. Okrugla je, sjajna, ima veoma sjajno središte ali je halo oko središta taman. Velike je kontrast u sjaju.

 • NGC 3373, GX Sc, m=11.9, LEO

143x: Poprilično taman, nejasan oval s rubovima koji “plešu”, sjajniji po dužoj osi.

Sat je pokazivao 22:00.

 • Messier 95, GX Sb, m=9.7, LEO

143x: Dolazim do mjesta za koje GoTo misli da je M95. U okularu pronalazim sjajnu, okruglu galaksiju sa izraženim diskolikim središtem i tamnom atmosferom okolo. Kontrast u sjaju je veoma velik.

 • Messier 66, GX Sb, m=8.9, LEO

143x: Sjajna, ovalna galaksija sa kratkom, sjajnom prečkom u središtu. U njoj se krije zvjezdolika jezgra. Galaksija se pruža od 1h prema 7h u okularu. Dimenzije 2.4’x1.2′.

 • Messier 65, GX Sa, m=9.3, LEO

143x Sjajna, ali ne kao M 66, veoma ovalna, značajno veća od susjede. Vidi se velika sjajna središnja regija postavljan od 2h prema 8h, s jedva uočljivom jezgricom. Oko sjajne središnje regije, nalazi se plosnati tamni disk, više izražen ispod jezgre, postavljen u smjeru od 1h prema 7h. Dimenzije sam procijenio na 4.8’x1x3′.

 • NGC 3628, GX Sb, m=9.5, LEO

143x: Tamnija galaksija. ali lako uočljiva, veoma duguljasta, položena je od 8h prema 2h. Lijeva polovica galaksije je svjetlija ali na gornjem rubu kao da je “odrezana” tj. prekinuta. U desnu stranu galaksija polagano gubi sjaj dok se ne stopi s tminom neba. Dimenzije sam procijenio na: 7.5’x1.2′.

Vjetar, koliko god južni i topao bio, me propuhao pa u 22:20 završavam s promatranjem i bježim doma.

(Visited 17 times, 1 visits today)