Neku večer sam se opekao kada sam par sati potrošio boreći se s Jupiterom. Trudio sam ga se snimiti i dobio sam šipak od rezultata. Na kraju te balade sam se prisjetio kako je lijepo skicirati.

Ovu večer sam odlučio izbjeći tu grešku, prvo sam skicirao planet a onda je na red došlo snimanje. Teleskop sam postavio oko 22:30, pustio ga da se malo ohladi i u 23h krenuo promatrati. Seeing je bio tako tako, ali pjega je tada taman bila mrvicu lijevo od meridijana. Konačno pjega u ovoj sezoni! Krenuo sam skicirati planet, ucrtao glavne pojaseve, pjegu i onda se dogodilo čudo. Na možda pola minute-minutu slika Jupitera u okularu se pročistila, poiskakali su pojasevi, njihovi rubovi su bili oštri a ne mrljavi. Gledao sam to čudo, zapamtio par detalja, ucrtao ih na skicu i dok sam opet pogledao kroz okular, slika se vratila na staro. Miša mu!

Pogled na planet je unatoč muljavom seeingu bio dobar. Praćenje je stvarno čudo za velika povećanja. Uživao sam u pogledu nadajući se kako ću uloviti opet period smiraja ali ništa. Na kraju sam prebacio na binoviewer sa 189x na 300x. Ubacio sam Plossl okulare od 12.5mm i pogledao planet. Bio je velik, planet se pružio na 1/11 vidnog polja, pjega je bila ogromna i vidjelo se kako ima deblji obrub i ciglenu boju. Nažalost, detalji s manjim kontrastom nisu poiskakali tako da osim obruba na pjegi nisam imao dodatne detalje za ucrtati. Zanimljivo je kako se periodički, svakih par sekundi vidjelo poskakivanje slike kako se okretalo pužno kolo teleskopa dok je pratio.

Nakon Jupitera uzeo sam 5mm SkyWatcher Planetary okular i okrenuo teleskop prema M13. Slika je bila super, skup je bio razbijen u zvjezdice skroz do kraja. Nažalost, ona pozadinska mliječnost se nije vidjela jer u dvorištu imam puno svjetlosnog onečišćenja. Kada sam već bio tu prebacio sam se na testiranje ostalih novokupljenih okulara: SkyWatcherovih SkyPanorama s 82°. Okular od 23mm koristim već neko vrijeme i zadovoljan sam, posebice s obzirom na cijenu. Sada sam nabavio 7mm i 15mm. Primijetio sam kako sada kada imam praćenje me više odgovara malo veće povećanje, a 7 mm Planetary nema dovoljno vidnog polja. Kada sam ubacio SkyPanoramu od 7mm, slika je bila kontrastna, vidnog polje ogromno a ugodno me iznenadilo ponašanje zvijezda. Gotovo do ruba su bile pristojne, bez nekih deformacija. Vidim da ćemo se ja i ovaj okular jako voljeti. Njegov kompanjon s 15mm fokusa se pokazao samo kao pristojnim. Da sam platio za njega punu cijenu ne bi bio sretan, ali ovako se ne mogu žaliti. Naime, vanjska trećina radijusa vidnog polja pati od astigmatizma, zvijezde su izdužene i ne daju se fokusirati. Zanimljivo je kako sam slično ponašanje primijetio kod Lacerte UWAN sa 16mm fokusa.

Dvostruka zvijezda Izar snimljena kamerom ASI 290MC

Na kraju, kada sam obavio vizualne stvari prebacio sam se na snimanje. Dok sam upogonio kameru i okrenuo teleskop nazad prema Jupiteru on je zašao za grane susjedove šljive. Na kakve sve probleme neće nabasati pri promatranju. Zato sam okrenuo prema dvostrukim zvijezdama, da testiram malo ASI290 kameru. Double Double (Epsilon Lire) sam snimio ali nikako je stackirati da ispadne nešto. S druge strane, Izar (Epsilon Volara) je ispala sjajno. Nakon toga sam se vratio Jupiteru ali on je čas bio prekriven oblakom, a čas nije. Snimio sam nešto i nisam dobio ništa od snimke. Vidio sam da se Saturn pojavio na jugu. A kad neće Jupiter, možda će on surađivati. Okrenuo sam teleskop, podesio kameru i da ću krenuti snimati, kad dođe oblak i prekrije ga. U međuvremenu je Jupiter opet zablistao. A ništa, nazad na Jupiter. Naciljam planet, podesim kameru i eto oblaka. E tu mi je već pukao film. Već se osjetilo kako je Mjesec izlazi pa sam pogledao SkySafari i vidio da je Mars kraj njega. Bilo je blizu 1h ujutro i nije mi se više čekalo priliku za snimanje, posebice kada su oblaci počeli nadirati. Zato sam se prošetao po vrtu da vidim barem golim okom Mars kraj Mjeseca. Kada sam ugledao Mjesec usmjerio sam pogled dolje lijevo da vidim Mars a kad tamo – mali oblak koji se ne miče. Ma nek ide sve u tri lijepe, pakiram se i idem u krevet.

(Visited 27 times, 1 visits today)