Subota je bila noć za guštanje u Marsu. Večer prije smo na jarunskom nasipu odradili jako uspješno promatranje opozicije Marsa i pomrčine Mjeseca. Zapravo, oblaci su skrivali Mars i Mjesec gotovo do 23h pa su ljudi gledali Jupiter i Saturn. Prošlo je mnoštvo posjetitelja, nisam bio svjestan točno koliko jer je od 20h pa do ponoći oko mog teleskopa stalno bio red. Procjene idu od nekoliko stotina do možda i tisuću ili dvije ljudi. Brojke nisu bitne, bitno je da je sve prošlo u redu.

Opoziciju sam darovao za javno dobro, ali to ne predstavlja problem. Mars će još mjesec dana biti velik i selit će polako na večernje nebo. Zapravo, tek će 31. srpnja planet prići najbliže Zemlji te doseći svoj promjer od 24.3“. Opozicija ne znači nužno i najbliži prilaz Zemlji.

Subota 28.7. je ponudila još bolje uvjete promatranja nego petak. Osim par oblačaka, nebo je bilo čisto i Mjesec se udaljio pa nije tako blještao kraj planeta. Postavio sam teleskop oko 23h i pričekao da se ohladi a onda sam 20 minuta prije ponoći počeo s promatranjem.

Dok je Mars još bio nisko, tek 16° nad horizontom, pokušao sam uloviti Marsov mjesec Deimos (Trepet), koji je trebao biti oko 1.5 lučne minute od planeta. Nije mi pošlo za rukom vidjeti krumpirasti mjesečić, vjerojatno zbog prevelikog sjaja pozadine neba. Obližnju zvijezdu magnitude 9.5 sam jasno vidio, a Deimos je trebao imati sjaj od magnitude 12, unutar dometa teleskopa. Kada se Mars dovoljno udaljio od krošnji, krenuo sam s promatranjem samog planeta.

Započeo sam promatranje planeta sa 189x. Atmosfera je bila nemirna i planet je kuhao, ali su se vidjeli slični detalji kao i na zadnjem promatranju. U jednom trenu, iza ponoći, atmosfera je totalno zakuhala pa se planet pretvorio u narančastu kašu u okularu. Nisam se dao smesti već sam strpljivo čekao da se zrak smiri, što se dogodilo, 15 minuta kasnije. Kažu kako u uvjetima nestabilne atmosfere nema smisla ići na velika povećanja, ali odlučio sam taj savjet večeras ignorirati. Ubacio sam u binoviewer 12.5mm okulare i dobio 300x povećanja (imam indikacije kako je to zapravo 350x) te započeo promatrati planet.

Kada sam pogledao kroz okular vidio sam veliki disk planeta, južnu polarnu kapu s tamnim obrubom, a onda su krenuli na tren uskakati detalji u pogled. Argyre je bio žut kao žumanjak, tamni „prsti“ na zapadnom limbu –Margaritifer i Aurorae Sinus. Prema samom zapadnom limbu se pružao tanki „prst“ – Coprates. Istočno od meridijana imao sam splet svijetlih i tamnih mrlja – Noachis, a između njega i polarne kape Mare Australe. Čak sam uspio na istočnom limbu uloviti naznake Sinus Sabaeus.

Niti sjeverna polutka nije prazna. Vidio se oblačni sustav uz sjeverni pol (NPH – North Polar Hood), Mare Acidalium južno od njega s nastavkom Deuteronilus. Središnji disk planeta je na mahove otkrivao tanku liniju – Oxia Palus, kako se pruža od Sinus Sabaeus prema Mare Acidalium. Mogu samo zamisliti koliko detalja bih vidio da nije bilo pješčane oluje.

Cijelo to čupanje detalje iz planeta je trajalo gotovo 40 minuta. Isplatilo se biti uporan jer ova skica je možda jedna od najdetaljnijih koju sam ikada napravio. Htio bih napomenuti kako su kontrasti na skici povećani, jer moje crtačke sposobnosti nisu dovoljno dobre da vjerno prenesu fine varijacije u kontrastima i svjetlini.

Mars 28.07.2018.

Na kraju, želio bih izraziti fascinaciju nazivima albedo pojava koje je Giovanni Schiaparelli dodijelio planetu. Poetičnost naziva me oduševljava te mi je gušt kasnije raditi skice i imenovati viđene detalje. Nazivi koje je Schiaparelli upotrijebio prije 130 godina su vezani uz mitologiju Sredozemlja pa tako na planetu možete naći sljedeće pojave:

 • Argyre i Chryse – dva mitska otoka sačinjena od srebra i zlata
 • Margaritifer Sinus – prolaz bisera
 • Noachis – Noina zemlja
 • Xanthe – Zemlja plavokosih ljudi
 • Oxia Palus – Močvare Oksije
 • Moab – regija u današnjem Jordanu
 • Candor – zemlja svjetla
 • Deucalionis regio – Zemlja Deukaliona, sina Prometeja
 • Coprates – klasično ime rijeke Dez u Iranu
 • Thaumasia – zemlja čuda
 • Mare Acidalium – more kiseline
 • Deuteronilus – drugi Nil

PS: Večeras nije bilo ježeva na promatranju.

 

(Visited 17 times, 1 visits today)