Vrijeme mi ide na ruku pa sam u nedjelju ulovio priliku za promatranje.

Za razliku od četvrtka, atmosfera je večeras bila mnogo mirnija. Mars se pomaknuo više na večernje nebo pa više ne moram čekati do 23h, već promatranja mogu započeti oko 22:30. Tada imam prozor od 30-40 minuta između krošanja stabala obližnjeg parka.

Što sam vidio na planetu? Mnogo toga. Slabo poznajem ovo lice Marsa pa nisam mogao uočiti neke poznate odlike, kao recimo Syrtis Major ili Sinus Sabaeus. Zato je ovo ispalo putovanje u nepoznato.

Južna polarna kapa (SPC) je bila jako uočljiva. U četvrtak se skrivala ali sada je blještala. Oko nje je bio tamni prsten, a prema istoku se pružala tamna regija – Mare Chronium. Iz tog mora su se pružale tri „žbice“, a ona najzapadnija je bila tako tanka i ravna da sam na tren pomislio kako imam viziju kanala. Tu tanku „žbicu“, koja se pružala do Mare Tyrrhenuma na zapadnom limbu, je teško identificirati, ali sumnjam kako se radi o Xanthusu, koji dijeli svijetle regije Ausoniu i Eridaniu. Još jedna žbica, malo nejasnija i deblja, dijelila je Eridaniu od Electrisa, a pružala se od mjesta gdje je Xanthus dirao M. Chronium do Mare Cimmerium. Treća žbica je išla od M. Chroniuma prema Mare Sirenum. Ta je bila najdeblja i najlakše uočljiva. Ona je dijelila Phaetonthis od Electrisa. Mare Cimmerium je na istočnoj polovici imalo malu izbočinu prema sjeveru. Uz zapadni limb na jugu se vidio rub Hellasa, narančast, a uz ekvator grba Syrtis Minora.
Sjeverna hemisfera planeta je bila „čudna“. Sredinom diska, uz centralni meridijan pružala se žuto-siva regija slabog kontrasta koja se širila prema sjevernom limbu. Na svom najjužnijem dijelu, sjeverno od Mare Cimmeriuma, učinila mi se najizraženijom. Što je to? Teško je identificirati ali na njenom mjestu trebao bi se nalaziti Elysium. Možda se radi o kakvoj slaboj izmaglici nad ovom vulkanskom visoravni.

Mars 12.08.2018.

 

Za kraj, kako je nebo bilo lijepo čak i u mom osvijetljenom dvorištu, pogledao sam NGC 7006, kuglasti skup u Delfinu. Na 250x bio je tamna mrlja s mogućom granulacijom, ali bez jasnih detalja, pojedinih zvijezda, jezgre ili sličnog.

Oko 23:10, nakon 40 min promatranja, spakirao sam teleskop i završio s promatranjem.

(Visited 8 times, 1 visits today)