Večerašnje promatranje bilo je kratko jer Mars nije surađivao. Za teleskopom sam proveo tek pola sata.

Postavio sam teleskop sat vremena prije promatranja, kakav mi je već običaj, a tek sam u 22:20 počeo s promatranjem. Odradio sam alligment GoTo montaže i rekao teleskopu da se usmjeri u Mars. Kada sam pogledao u okular, na 215x povećanju, vidio sam samo juhu od mrkve. Planet je bio narančasta mrlja koja se teško mogla izoštriti u disk, a o detaljima na njemu nije bilo govora. Transparentnost neba je bila odlična, čak je u mom dvorištu SQM mjerio 19.75, solidan rezultat od postavljanja LED rasvjete. Mogao sam vidjeti najsjajnije dijelove Mliječnog puta od zviježđa Cefeja (Kefeja) do Orla. Nažalost, kada je transparentnost tako dobra zrak je u pravilu nemiran. Uzrok transparentnosti su vjetrovi, pri tlu i visinski, koji sprječavaju nakupljanje aerosola na jednom mjestu kao u vrijeme stabilnih anticikloni.

Komet 21P/Giacobini-Zinner

Razočaran juhom od mrkve u okularu, okrenuo sam se kometu 21P/Giacobini-Zinner. Komet se dao lako vidjeti, bio je sjajan kao neka od Messierovih galaksija u Djevici. Izmjerio sam dimenzije kometa na 2′ x 1′, a sjaj mu procijenio na magnitudu 9. Kako drugi promatrači procjenjuju da je komet te večeri bio na magnitude 8, moram poradi na metodi procjene. Na kraju sam skicirao komet kako ne bi ostao nezabilježen.

Oko 22:50 umiješala se standardna priča, posao, rano ustajanje itd… pa sam spakirao teleskop i otišao na spavanje. U gužvi sam pa ovaj report pišem s 5 dana zakašnjenja.

 

(Visited 10 times, 1 visits today)