Subota, krajem ljeta znači radne akcije najgore vrste – slaganje drva za zimu. Zima i hladnoća su veoma apstraktan pojam kada slažeš drva na +30°C uz nesnosnu sparinu, ali tako je kako je. Poslije te radne akcije koja je uključivala 6h solidne fizičke aktivnosti i 15m drva (imao sam pomoć) bio sam gotov. Došao sam kući i mrtav umoran se skljokao u krevet oko 20:30, dok je vani još dan bio. Probudio sam se oko 22h, odmoran i nikako raspoložen za nastavak sna. Kako ubit vrijeme?

Malo iza ponoći bio sam kod svojih na selu i sklapao teleskop. Mars se crvenio na jugoistoku i ja sam se pozicionirao tako da ne gledam preko nikakvih krovova i betonskih površina kako bi kvaliteta slike bila što bolja. Čak sam i betonsku stazicu ispred teleskopa polio vodom da se što prije ohladi na razinu okoliša. Nažalost, sve više krošnje susjedove džungle (alkoholičar koji je zapustio dvorište i životari po domovima) ograničavaju mi pogled na nebo. Zato sam se pomirio s pozicijom gdje su mi lampe ulične rasvjete tukle direktno u oči i teleskop.

Mars je bio prekrasan u okularu, sitan i zbog muljave atmosfere bez detalja. Ipak, i takav, u tehnici vodenih boja, bio je lijep, narančast, zlatno žut na sjeveru s flekama bijelog na jugu. Na momente bi se atmosfera smilovala pa bih uočio neke jasnije detalje, ali većinom je kuhao na toplom ljetno zraku. Uspio sam na zapadnom limbu planeta (desni u okularu) vidjeti naznake velike žute pjege – Hellasa. Po sredini diska pa u smjeru istočnog limba pod kutom od 45° pružao se splet sivih fleka – Mare Cimmerium. Malo desno od njega se vidio prstić prema zlatno žutoj sjevernoj hemisferi – Syrtis Minor. Ispod Mare Cimmeriuma mi se na tren ukazala tanka nit koja se pružala do sivog obruba južne polarne kape, usudio bih se reći da je skoro pa kanal. Atmosfera i oči se igraju sa mojom percepcijom Crvenog planeta.

Nakon 45 minuta promatranja planeta i sat vremena uštimavanja teleskopa za promatranje bio sam gotov. Već je kucnulo 2 ujutro i krenuo sam se spremati. S juga su došli oblaci a atmosfera je skroz zakuhala. Na kraju sam zadovoljan, sezona lova na Mars je otvorena mjesec i pol prije opozicije.

(Visited 26 times, 1 visits today)