Napomena 19.12.2022.

Teleskop sam naručio i sada slijedi čekanje. Ukoliko želite donirati, link je i dalje funkcionalan.

Motivacija

Iako sam prošle godine ostao razočaran s onime što sam vidio kroz 46 (18“) teleskop, u meni nije prestao raditi crv koji želi veliki teleskop. Svaki put kada se vratim s promatranja na kojem sam uočio neki zanimljivi objekt u glavi mi se vrti pitanje „A kako bi se vidio u većem teleskopu?“. S vremenom je taj crv postao sve glasniji i došao sam do situacije da imam „aperture fever“ kako bi rekli Amerikanci i trebam booster dozu.

Dakle, plan i želja mi je kupiti veći teleskop. Ciljam na onaj promjera 51 cm (20“). Teoretski bi mi takav veliki teleskop pružio mogućnost da vidim zvijezde do magnitude 16.2 – 16.5, tj. skok od malo više od jedne magnitude. To znači minimalno 2.5x više zvijezda u vidnom polju, 2.5x više galaksija, zapravo svega barem 2.5x više.

Inače ne bih najavljivao kupovinu većeg teleskopa, ali… sljedeći dio koji pišem malo mi je udar po ponosu.

Naime, kupovina ovakvog „stroja“ je velika (skupa) investicija. Ukoliko želite donirati za nabavku većeg teleskop to možete učiniti putem GoGet Funding profila kojeg sam otvorio. Ukoliko želite donirati drugim kanalima jer niste vični online platformama, javite mi se direktno za detalje.

Ako pratite Youtube kanale, onda često možete primijetiti kako kreatori za donatore/mecene na online platformama (poput Patreona) nude razne pogodnosti. Ponekad je to raniji pristup sadržaju, postavljanje direktnih pitanja, dodatan sadržaj i slično. Ja ne mislim voditi takvu politiku. Neželim na bilo koji način čitatelje ovog bloga “prisiliti” na doniranje. Ne mislim ni svako malo pozivati na to da donirate, već ću ovo objaviti kao običan post na Zvjezdopisima i ostaviti ga kao početnog dok ne naručim teleskop.
Ukoliko želite donirati, to je vaš izbor i vaša dobra volja i hvala Vam unaprijed. Sav sadržaj bloga će biti i ostati besplatan i neće biti pogodnosti za donatore. Neću se ni obvezati na obavljivanje određene količine sadržaja, već ću nastaviti to raditi sporadično. Ovo mi je ipak hobi i želim se njime baviti bez prisile.

Kakav je plan?

Trenutno je ideja da teleskop naručim za cca pola godine, čekam isporuku još pola godine i onda nadam se tamo na jesen 2023. s njim ulovim prve fotone. Nadam se da mene i vas neće do tad zatući ekonomska kriza, niti zveckanje oružjem. Vremena su neizvjesna, ali ako prestanemo planirati i maštati potpisali smo kapitulaciju.

Hvala!

Vedran

(Visited 129 times, 1 visits today)