Večeras je bila zadnja prilika za vidjeti nešto na nebu prije nego što Mjesec krene smetati. Vrebao sam ovaj utorak od sredine prošlog tjedna, kada su prognoze usuglašavale oko vedrine. Posao je pak imao druge planove za mene pa sam danas završio 250 km dalje, u Čepinu tj. Osijeku. Ipak, došao sam kući oko 19:30, slistio štrukle, pozdravio bolju polovicu (hvala joj na strpljenju) i već oko 20h sam bio na putu. Odlična stvar je što sada teleskop, Yammat, je cijelo vrijeme u autu, sa montažom i okularima, tako da nisam morao gubiti vrijeme na sakupljanje opreme na relaciji grad-selo.

A prema čemu sam putovao? Odazvao sam se na poziv Uroša da dođem u Bukovčak do vikse. Manje-više redovito odlaze tamo kada prilike dopuste pa ne bi bilo lijepo od mene da ih ne obiđem, ipak su na mojem terenu.

U Bukovčak sam došao pola sata kasnije i naletio na pravu astronomsku komunu. Pričica, pivce, vatrica, crvene lampice, zujanje montaža i Orion na nebu. Di ćeš bolje! Kasnije smo se našalili da je to komuna za neizliječene astronome amatere. Smjestio sam se malo dalje od ekipe i logorske vatrice, ipak sam pustinjačkih sklonosti te krenuo blejati po nebu. Kako je Yammat teleskop za gušte, nisam se zamarao s planovima, samo sam ga okrenuo gdje mi se svidjelo.

Promatranje

Podaci o promatranju

Broj promatranja 2023-05
Datum 21.02.2023.
Vrijeme 20:55 – 22:05
Lokacija Bukovčak
Temperatura 6°C
Vlažnost prosječna
Prozirnost prosječna
Granična magnituda oko 20.5
Seeing
Instrument SkyWatcher 102/500 “Yammat”

U opisima vrijede sljedeće kratice:
HYP – okular iz Baader Hyperion (68°)
PL – okular iz serije SkyWatcher Planetary (58°)
UW – okular iz serije SkyPanorama (82°)
OIII – filter Baader OIII 2“ (50.8mm)
UHC – filter Castell UHC 2″ (50.8mm)

Promatranje iz gušta

Messier 42, NEB, m=4.0, Ori

29x HYP: Opet gledam M42, ali ne mogu si pomoći kad je tako lijep prizor. Maglica je dimenzija 25 x 18 luč. minuta, vidim sve 4 zvijezde Trapeza, ali jedva. Krilo na istočnom rubu maglice je izraženo i izgledao kao dugi „prst“ koji završava s zvijezdom na kraju.

Messier 43, NEB, m=9.0, Ori

29x HYP: Opet me iznenadilo koliko je slaba, tj. tamna ova maglica. Vidi se kao atmosfera oko zvijezde.

NGC 1973, NEB, m=n/a, Ori
NGC 1975, NEB, m=n/a, Ori

29x HYP: Za razliku od prvog promatranja s Yammatom, danas se lakše vide iako se i dalje radi o veoma tamnim maglicama. Oblik maglica je potkovast s otvorom prema zapadu i prožete su zvijezdama.

NGC 1981, OC, m=4.2, Ori

29x HYP: Nakupina od približno 15 zvijezda koje su podijeljene u dvije populacije: svjetliju i tamniju. Unutar tih populacija zvijezde su sličnog sjaja, ali razlika između tih populacija je umjereno velika. Skup se može lako uočiti iako samom pojavom ne vrišti na prvu da se radi o skupu. ima izgled „krune“ zbog čega i nosi nadimak „Orionova kruna“.

NGC 2024, NEB, m=10.0, Ori

29x HYP: Veoma tamna fleka desno od sjajne zvijezde. Skrenutim pogledom se vidi procjep u maglici u smjeru sjever-jug. Vidi se znatno lakše nego prilikom prošlog promatranja.

NGC 2023, NEB, m=n/a, Ori

29x HYP: Ekstremno tamna mrljica oko zvijezde. Da ne znam da tu postoji maglica od prije preskočio bih je.

Messier 78, NEB, m=8.3, Ori

29x HYP: Tamna mrlja, izgleda kao zaobljeni trapez sa užim dijelom usmjerenim prema gore (sjeveru). U vrhu tog trapeza su dvije zvijezde. Simpatičan prizor. Uočavam još jednu mrlju na 15 luč. minuta u smjeru 1h.

NGC 2071, NEB, m=n/a, Ori

29x HYP: Ekstremno tamna mrlja kraj M78. Ne mogu nikakve dodatne detalje uočiti.

Messier 41, OC, m=4.5, CMa

29x HPY: Lako uočljivo gusto jato od otprilike 60 zvijezda. Zvijezde su umjerenog raspona u sjaju, ima ih umjereno sjajnih do tamnih. Sam izgled skupa je neobičan, sastoji se od dvije nakupine zvijezda: južna je velika, dominantna i s većinom zvijezda; sjeverna je malena, sastoji se od par zvjezdica. Veza između tih nakupina je tanki „most“ zvjezdica. Cijeli skup izgleda kao nesimetrična bučica. Sjajnija žućkasta zvijezda je na jugozapadu skupa. Dimenzije skupa su 35 x 25 luč. minuta.

Messier 35, OC, m=5.1, Gem

29x HPY: Umjereno izraženo jato zvijezda u bogatoj pozadini Mliječnog puta. Vidim oko 50 zvijezda umjerenog raspona u sjaju na prostoru promjera 25 luč. minuta. Istočno od središta skupa je karakterističan luk zvijezda, koji počinje i završava s istaknutijim zvijezdama. Odlučio sam da su skup i pozadina prebogati za skiciranje.

NGC 2158, OC, m=8.6, Gem

29x HPY: Veoma tamna mrljica 30 luč. minuta od puno raskošnijeg M35. Promjera je oko 5 luč. minuta.

Iznenadilo me zapravo kako se skup slabo vidi jer u većim teleskopima je uvijek lako uočljiva mrljica.

IC 2157, OC, m=8.9, Gem

29x HPY: Veoma tamna mrljica malo dalje od NGC 2158. Promjera je 3 do 4 luč. minute. Skrenuti pogled otkriva par granula i sitnih zvjezdica.

NGC 2175, OC, m=7.0, Ori

29x HPY: Veoma tamna mrljica, ovalna, dimenzija 18 x 15 luč. minuta. Skrenuti pogled otkriva sitne zvjezdice.

NGC 2174, NEB, m=7.0, Ori

22x UW UHC: Kada sam ubacio filter i pogledao u smjeru NGC 2175 otkrio sam da ona ovalna i veoma tamna mrljica nije nestala. Očito vidim maglicu u koju je uronjen otvoreni skup. Maglica izgleda kao veoma taman disk oko relativno sjajne zvijezde, prevelika da bi bila refleksija u okularu. Skrenuti pogled unatoč filteru otkriva sitne zvjezdice u NGC 2175.

NGC 2244, OC, m=7.6, Mon

22x UW UHC: Veoma tamna, prozračna maglica prošarana zvijezdama. Kada se bolje pogleda vidi se kako je okrugla, promjera oko 60 luč. minuta sa šupljinom u sredini koja u sebi krije jato zvijezda.

22x UW OIII: Maglica je kontrastnija, manje je zvijezda, ali slika je jednostavno izgubila na svjetlini i ne mogu ovo smatrati ugodnim iskustvom promatranja. Ne samo da je pala svjetlina maglice, već se promijenio njen oblik, iz okrugle sa šupljinom postala je potkovasta s otvorom prema dolje (jugu). Bolji pogled je kroz UHC.

Yammat

Par riječi o Yammatu, sada kada je kompletiran.

Postavio sam teleskop za 10 minuta. Pritom je bilo lijepo što se nisam morao sikirati oko kolimacije. Postavim montažu, okrenem je metodom prst-palac prema sjeveru, ubacim teleskop u prihvat i to je to, spremno za akciju. Na EQ3 montaži teleskop je stabilan i nema mrdanja. Sama EQ3 ima nekih bolesti koje ću riješiti kada ulovim vremena, promijeniti pokoji šaraf i tako to. Nije da je montaža neispravna, samo je loše dizajnirana u nekim detaljima.

Yammat daje oku ugodnu sliku, ali ne slaže se sa Skywatcher Sky Panorama okularima od 82° prividnog vidnog polja. Nikako izoštriti rubove i centar istovremeno. Pretpostavljam da su se zakrivljenost vidnog polja teleskopa i okulara zbrojile na nezgodan način i mogu se slikati. Ne pamtim da imam slične probleme na Tristaču Mk2, koji je također f/5 teleskop. 23mm Sky Panorama na Tristačku Mk2 pokazuje komu, koja je neizbježna bez koma korektora na reflektorima, dok 15mm je uredan i pristojan. E taj isti 15mm okular se ugledao na 23mm te se sada i on ima bijesne. Zvijezde nisu oštre kako sam navikao. Hyperioni pate od sličnih boljki, ali u znatno manjoj mjeri, tako da je definitivno nešto do dizajna okulara ili nesretne kombinacije teleskopa i okulara.

Sam fokuser teleskopa je grub i neprecizan. Navikao sam na puno finije fokusere s Cryford mehanizmom, dok je zupčasta letva na Yammatovom fokuseru jednostavno – pregruba. Fokusiram i čim pustim kotačić,  fokusera kao da ima zazor u sebi zbog kojeg vjerojatno se pomakne na zub letve koji njemu više odgovara. Ovaj nedostatak teleskopa bio je iritantan na M42, gdje taman uspijem izoštriti da vidim sve 4 zvijezde Trapeza na 29x, a kad pustim kotačić fokusera ta oštrina ode kvragu. Rješenje je bolji fokuser, ali suludo mi je u teleskop od 270€ ulagati 150€ tako da je ovaj nedostatak nešto s čim ću morati živjeti. Slaba utjeha je što će mi se vjerojatno dioptrija oka promijeniti s vremenom pa će fokus biti na mrvicu drugačijem mjestu zupčaste letve, gdje taj zazor neće biti toliko primjetan. Poklopac teleskopa je još jedna iritantna stvar, lako otpadne i pitanje je vremena kada ću ga izgubiti. Moram kupiti teleskopu kapicu za tuširanje!

Što se tiče ergonomije promatranja, ona je pristojna. Rekao bih da je Dobson udobniji jer nema nogica montaže koje smetaju. Isto tako, moram te nogice dovoljno razvući, ne premalo, ne previše, kako bih imao neku optimalnu poziciju promatranja za sve dijelove neba. Stvar prakse i navike.

Na ostale detalje nemam primjedbe. Kromatska aberacija na ovim povećanjima od 20-30x se gotovo ne osjeti. Nemojte samo stvoriti dojam da pljujem po teleskopu, ovdje sam samo naveo par negativnosti, ali teleskop ima mnoge vrline što se može uočiti iz ostatka teksta i opisa promatranja. Ljudi se češće žale kada ih nešto smeta, nego što hvale ono što radi dobro ili u skladu s očekivanjima pa postoji taj „negativni bias“. Za mene je najveće iznenađenje koliko se zapravo vidi kroz ovakvog mališana. Čini se kako sam kroz godine razvio „šovinizam“ prema velikim teleskopima, a ovi malci nisu za odbaciti. Ono što je najbolje, teleskop spremim i raspremim u 15 minuta, a uvijek je pri ruci, u autu. Sve u svemu, vidim da će biti s ovim teleskopom puno akcije.

 

 

(Visited 100 times, 1 visits today)