Jupiter se polako ali sigurno seli na večernje nebo. Već ga tjedan dana primjećujem oko ponoći kako dominira nisko nad jugoistočnim horizontom. Nažalost, sve do ponoći je nisko i zbog posla ne mogu ostati dugo budan kako bih ga dočekao na nekoj pristojnoj visini. Sva sreća pa su ljudi izmislili vikende.

Jedan dio vikenda bila je subotnja večer, 21.4., izvukao sam oko 23h teleskop vanka i stavio ga na aklimatiziranje. Oko 00:30 sam zaključio da se teleskop ohladio i krenuo sam s promatranjem planeta. Unatoč tome što je Jupiter bio sam 25° nad horizontom, lijepo se vidio i atmosfera je bila iznenađujuće stabilna. Kada sam stavio binoviewer, e to je onda postalo show. Mogao sam vidjeti više pojaseva, neke fleke u njima, svijetle pjege, tamne pjege, pukotine, prstiće… sve ono što Jupiter čini lijepim. Na kraju sam gledao 44 lučne sekunde širok planet i poveselio se što će Mars biti čak pola diska Jupitera širok.

Oduševljen prizorom morala je pasti skica. Seeing je bio dobar ali mi je nedostajalo kontrasta na slici, krivim za to nizak položaj planeta.

Sad treba biti hrabar pa ustati rano ujutro i vidjeti Mars.

 

(Visited 12 times, 1 visits today)