Sve raniji početak noći poticajan je za astronomske aktivnosti. Večeri su maglovite i mutnog neba, ali iz mog iskustva seeing (stabilnost atmosfere) je u ovo doba godine najbolji, jer su dnevni rasponi temperatura mali, a objekti se još ne griju.

Grijanje objekata je posebno važno kada promatrate iz dvorišta obiteljske kuće. Kuća mi se ispriječila na jugoistoku pa to što je njen krov na ambijentalnoj temperaturi je super stvar. Inače bi zimi zbog gubitaka topline zrak iznad nje treperio.

Večeras je Jupiter bio poprilično lijep. Čim sam pogledao kroz teleskop dali se u očiti uobičajeni pojasevi na njemu. No zanimljivost je bila crna točka na desnom rubu – sjena satelita. Koji je to satelit bio, nisam istraživao, ali na desno od Jupitera su bila dva satelita jedan do drugog. Sama sjena je nerealno crna na površini planeta i super je pomagalo za izoštriti sliku.

Shema pojaseva na Jupiteru, dobro dođe za prisjetiti se

Posvetio sam pažnju pojasevima i prvo sam se orijentirao na sjeverni i južni ekvatorijalni pojas – dva najizraženija na planetu. Bili su puni varijacija u svjetlini, a sjeverni pojas bio je ukrašen festunima koji su se pružali prema ekvatorijalnoj regiji. Jučer sam konačno našao i približan prijevod pojma festun na hrvatski: podočnjak. U ovom slučaju je festun viseći ukras na fasadi, pojam iz arhitekture.

Nakon proučavanja ekvatorijalnih pojaseva prebacio sam se na južni tropski pojas (NTrB). Njega je gotovo u meridijanu krasila velika bijela pjega, usudio bih se reći čak lakše uočljiva od Velike Crvene Pjege. Prema južnim umjerenim širinama (gornjem dijelu diska jer slika u reflektoru je naopaka) naredalo se još par uskih pojaseva koji su završili sivkastom polarnom regijom.

Sjeverne širine su bile puno mršavije, samo jedan pojas u umjerenim širinama s par tamnijih fleka po sebi i potom prijelaz u sjevernu polarnu regiju.

Stabilnost atmosfere je na kraju bila dosta dobra, bolja od prosjeka, a na momente vrlo dobra. Pokušao sam promatrati na 380x, ali ipak atmosfera nije dopustila tako visoka povećanja. Sve u svemu nakon 40tak minuta za teleskopom pospremio sam sve, pozdravio se sa svojima i otišao kući.

PS: Okušao sam se u skiciranju u boji. Boje su tu negdje, ali je sve ispalo previše kontrastno u odnosu na pogled kroz teleskop. Javite dojmove trebam li se vratiti u crno-bijeli svijet.

(Visited 51 times, 1 visits today)