U noći s petka na subotu sam se poprilično potrošio na promatranju. Nisam uspio nadoknaditi propušteni san te sam subotu proveo kao zombi. Da bi patnja bila veća, kao za inat, noć sa subote na nedjelju je imala prekrasno vedro vrijeme. Pri zalasku se vidjelo da je prozirnost za koplje iznad onog što smo mi imali u petak. Ekipa je otišla na Podgarić, a ja u krevet.

U nedjelju sam se probudio napunjenih baterija. Sredio sam promatranja, objavio postove i mogao sam planirate sljedeća promatranja. Kako me pekla propuštena noć sa subote na nedjelju odlučio sam da odem na kraće promatranje u nedjelju navečer. Otići ću na neku obližnju lokaciju s Yammatom, a ako u ponedjeljak na posao krenem na posao u 8, mogu spavati do 7:30. Matematika je imala smisla i odluka je pala.

Hotnja

Otišao sam u Hotnju po prvi put nakon valjda 3 godine. Došao sam na mjesto promatranja za 25 minuta, pravo osvježenje nakon vožnji od sat vremena i više do drugih lokacija. Večer je bila vedra, sparna, mirna i topla, 25°C u 22:30 na livadi usred šume. Užas. Možda je ta vrućina bila inspiracija za naziv sela Hotnja. Bubama i komarcima sam sjeo kao kec na desetku, odmah su navalili pa sam se našpricao nekim užasom koji je mene pekao jednako kao i njih. Taman kad sam otjerao bube iz šumarka do je krenuo neki lavež i cijuk. Jesu to čagljevi? Lisice? Vukovi? Zvučalo mi je kao neka živina s mladuncima i bilo je jezivo. Pljesnuo sam, ali ništa nisu reagirali. Na kraju sam uzeo neki kamen i zafitiljio ga u šumu da napravim značajniju buku i tako se ta cika primirila. Sebi za utjehu sam pustio novi album Depeche-a (solidan je) i posvetio se promatranju.

Yamat je bio spreman za promatranje nakon 10 minuta slaganja. Malo sam se borio s grbavim terenom pa je bilo selidbe lijevo-desno, ali izvojevao sam pobjedu. Nebo je bilo baš dobro, ugodno sam se iznenadio jer sam Hotnju davno otpisao kao presvijetlu lokaciju. SQM je mjerio 21.08, što je sasvim solidno za 25 minuta od stana.

Promatranje

Podaci o promatranju

Broj promatranja 2023-16
Datum 16.07.2023.
Vrijeme 23:00 – 00:30
Lokacija Hotnja
Temperatura 25°C
Vlažnost umjerena
Prozirnost dobra
Granična magnituda 21.10
Seeing prosječan
Instrument SkyWatcher 102/500 refraktor

NGC 7000

Odmah sam usmjerio teleskop prema večerašnjem cilju – NGC 7000, Sjevernoj Americi. Ubacio sam 15mm okular, pogledao i odmah uočio slabašan pozadinski sjaj u bogatom zvjezdanom polju. Vidjeli su se poluotoci „Meksiko“ i „Florida“. Malo ispod se kužio i slabašan sjaj zvjezdanog skupa NGC 6997. Ubacio sam OIII filter da maglica više iskoči i to je ugušilo sliku u okularu. Maglica se lakše vidjela, ali je slika bila tamna i zahtjevna za održati koncentraciju. Ipak, uz NGC 7000 uočio sam i njenu susjedu -IC 5070, poznatu kao maglicu Pelikan. Maglica se vidjela kao slabašan okrugli sjaj oko jedne zvijezde desno od NGC 7000. Onaj slabašni skup je nestao, OIII filter nije imao milosti prema njemu.

UHC filter je bio druga priča, posebice kada sam se spustio na 23mm okular koji u Yamatu daje 22x povećanje. NGC 7000 i IC 5070 su se lijepo vidjele, čak se i skup NGC 6997 sramežljivo ponovno pojavio. Maglice su pokazivale po sebi nejednolik sjaj, varijacije u sjaju, svjetlije i tamnije regije. Zaključio sam kako je ovo povećanje najbolji kompromis između vidljivosti maglice i zvijezda. Bio sam zadovoljan prizorom i mogao sam prionuti na skiciranje.

Posvetio sam dosta pažnje smještaju zvijezda na skici. Dapače, toliko pažnje da sam ih sat vremena pikao po papiru. Taman kad sam bio spreman ucrtati obrise maglice ona je nestala. Gdje je? Dignem pogled od okulara a ono na nebu oblaci. 8/10 neba vedro, ali one 2/10 koje su pokrili su baš bile oko zviježđa Labuda. Di će grom nego u koprive! Ovo su bili neki oblaci koji su se pojavili valjda jer im je bilo dosadno, jedini u krugu od 100km prema satelitskoj snimci. Pričekao sam 15tak minuta da sa gamad raziđe. Preostalih 15tak minuta ucrtavao sam maglice i njihove fine nijanse. Najviše sam se namučio s donjim (sjevernim) krajevima maglice, gdje ona polako kopni u pozadinu. Valjda sam 5x nanovo ucrtavao njene orise na tom dijelu. Kada sam u konačnici bio zadovoljan s nacrtanim prebacio sam se na drugi objekt i pogledao kako stane u okular. On će biti meta za sljedeću skicu kroz Yammat.

Brzo sam se spremio i odjurio kući. Vratio sam se oko 01:15, taman da ulovim nešto sna za ponedjeljak.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)