Prosinačka noć

Par sati nedjeljne večeri proveo sam za teleskopom. Nakon kombinacije kiše i bljuzge sa subote na nedjelju, nedjelja se prema prognozama razbistrila. Nisam imao vremena za postavljati BAT-a pa sam na teren odjurio sa malim 102/500 refraktorom. Planirao sam više skicirati nego promatrati, a odlučio sam se namjeriti na NGC 1499 i M42.

Sve je bilo super, spremio sam se do 17:15 i krenuo na put. Niti pola sata kasnije slagao sam teleskop u Gornjem Hruševcu, lokaciji na kojoj sam zadnji put promatrao prije valjda 7-8 godina (kaže baza 17.02.2017.). Sve je ostalo isto, možda je samo makadam malo nježniji.

Bilo je zima. Kada sam kretao iz Velike Gorice bilo je -1°C, a tu na vrhu brda temperatura se spustila do -3°C. No to me nije odvratilo od promatranja, imao sam sa sobom grijače za papke, pola litre vrućeg čaja, adekvatnu odjeću i obuću te što je najbitnije – volju. Postavio sam teleskop, ubacio okular i krenuo uživati. Za bolje iskustvo pustio sam Floyde i njihov album Meddle. Čisti zen na hladnoći koja štipa za obraze.

Promatranje

Podaci o promatranju

Broj promatranja 2023-32
Datum 03.12.2023.
Vrijeme 18:00 – 19:10
Lokacija Gornji Hruševec
Temperatura -3°C
Vlažnost niska
Prozirnost prosječna
Granična magnituda 20.60
Seeing
Instrument SkyWatcher 102/500 “Yammat”

U opisima vrijede sljedeće kratice:
APMZ – zoom okular APM 7.7-15.4mm (67°)
PL – okular iz serije SkyWatcher Planetary (58°)
ES– okular iz serije Explore Scientific UW (82°)
OIII – filter Baader OIII 2“ (50.8mm)
UHC – filter Castell UHC 2″ (50.8mm)

U okularu

Sve je bilo super, taman je zasvirao Fearless, a ja sam teleskop usmjerio prema maglici NGC 1499. Gledam kroz okular, ima nečeg, nema ničeg. Teško se odlučiti. Kako u 18mm Explore Scientificu nisam jasno vidio maglicu, prebacujem se na 24mm okular, ali uz pomoć UHC filtera. Opet u okularu nešto, ništa, možda, nije, je. Ne mogu točno reći da vidim neku pojavu. Još me slika kakvu daje refraktor s dijagonalnim zrcalom totalno dezorijentirala. Par puta sam se vraćao da vidim jesam li na dobrom mjestu. Taman kad sam htio zapisati iskustva, tu je zen otišao u tri… Zašto? Zaboravio sam bilježnicu.

Zastao sam na par minuta sa promatranjem. Ima li se smisla smrzavati ako nešto ne napišem i ne nacrtam? Ipak, brzo sam se dosjetio da snimim mobitelom audio bilješke. Probao sam to već prije i nije baš neka fora, ali drugu opciju nemam. U međuvremenu sam izmjerio nebo sa SQM-om, mjerilo je oko 20.55 do 20.60, taman da se vidi slabašan trag Mliječne Staze od Mirfaka u Perzeju do južnog ruba Orla. Za usporedbu, imam mjerenje SQM-om iz 2016. kada je nebo bilo 20.80 mpas. Da bih danas otišao pod nebo takve kvalitete moram se voziti 5-7km dalje.

Otvoreni skupovi

Mučio sam se s NGC 1499 jedno pola sata. Čas je vidim pa je onda opet ne vidim i tako u krug. Zaključio sam da od maglice ništa jer nema smisla evidentirati priviđanja kao promatranja.

Što dalje gledati? Kočijaš je još nisko, nad glavom je Andromeda, ali večeras nije u fokusu. Kad sam već tu odlučio sam sa malim Yammatom baciti pogled na NGC 1342, maleni otvoreni skup u blizini NGC 1499, kojeg sam nedavno skicirao sa Tristačem Mk2.

Malo starhopanja dovelo me do skupa. Već u tražiocu se vidjela mutna fleka skupa. U 18mm okularu vidio sam grupu od 9 sitnih zvjezdica, ali skrenuti pogled otkrio je još 5-6 zvjezdica. Zvijezde u skupu su poredani u niz u obliku „?“. Sam skup se dosta dobro uočavao u okularu, činio se i relativno gust, a raspon sjaja zvijezda je bio popriličan – od onih koje se vide direktnim pogledom bez problema, do tamnih zvjezdica za koje trebamo skrenuti pogled. Skup se protegnuo 1/14 vidnog polja, što bi bilo oko 13 lučnih minuta. Lijepo je znati da se skup vidi u ovako malom teleskopu.

Nakon NGC 1342 vratio sam se opet na kratko do NGC 1499, kako bih provjerio jesam li „progledao“. Opet se ništa konkretno nije vidjelo u okularu pa sam produžio do M34. Dok sam usmjeravao teleskop prema skupu po ovom zabitom makadamu prošao je auto. Pritom mi je pokvario noćni vid.

Skica otvorenog skupa NGC 1342

Sam M34 se lako uočava, ali je prosječno izražen iz pozadine. Ima dosta zvijezda u pozadini oko njega zbog čega je malo dojam M34 prigušen. Skup je omeđen krnjim peterokutom ili šesterokutom od zvijezda, a u sredini je zgusnuta pravokutna grupacija zvijezda iz koje se pružaju „ručice“. U tom središnjem zgusnuću je jedna dvostruka zvijezda. Skup zauzima 1/8 vidnog polja što bi bilo oko 22 lučne minute. U samom skupu sam vidio cca 35 zvijezda direktnim pogledom, a još 10tak ih je skrenutim pogledom vidljivo. Iz tog razloga je raspon sjaja zvijezda u skupu velik.

U Trokutu

Preselio sam se na NGC 752. U okularu mi se ukazao bogat skup, baš zanimljiv. U 18mm cijelo vidno polje bilo je puno zvijezda, vidjela se „kuka“, rasuta lučna nakupina zvijezda u okularu prividno iznad skupa. Na lijevo kraju „kuke“ je narančasta zvijezda. Sam NGC 752 bio je također lijep. Zbog bogatog susjedstva slabije se isticao, rasut je iako veći od M34. Zvijezde su dosta sličnog sjaja, nema neke populacije tamnih zvijezda koje bi iskakale pa uskakale u pogled. U skupu brojim oko 50 do 60 zvijezda. Ne mogu točno odrediti granice skupa, ali rekao bih da zauzima između 1/5 do 1/6 vidnog polja, što bi bilo oko 32 lučne minute. Prema sredini je gušći i ističe se jedna zvijezda od geometrijskog središta skupa pa na lijevo, moguće narančasta. S desne strane skupa na rubu je oblak od 5-6 malo sjajnijih zvijezda. Sve u svemu, zanimljiv objekt u Andromedi, pomalo zapostavljen kraj obližnjih galaksija M31, M33 i NGC 891.

Neka ocvala skica NGC 752 za koju nakon večerašnjeg promatranja nisam siguran što predstavlja.

Galaksije za kraj

Za kraj sam se namjerio na dvije sitne galaksije. Prva je bila NGC 925 koja se na 15.4mm u Zoom okularu jedva nazirala skrenutim pogledom. Kada sam zoomirao na 10mm, vidjela se kako uskače i iskače iz pogleda, ali znatno jasnije. Čak sama galaksija nije bila mala koliko je bila slabog sjaja. U blizini je i NGC 890, također ekstremno tamna mrljica u 102/500. Na 10mm APM Zoom okularu jedva sam je vidio kao mutnost sa zvjezdicom do sebe. Obje galaksije zadnji put sam promatrao u rujnu 2018.

S time sam završio promatranje, već mi je bilo zima pa sam odlučio da je dosta. Išao sam doma okolnim putem kako bih izmjerio SQM-om kvalitetu neba.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)